Kihirdették a török elnökválasztás végleges eredményeit

2023.06.01. 14:41
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) csütörtökön kihirdette a török elnökválasztás május 28-i második fordulójának végleges eredményeit. A második fordulót, és így magát az elnökválasztást Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte.

Az YSK elnöke, Ahmet Yener csütörtöki ankarai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Erdogan 27 834 589 szavazattal a voksok 52,18 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki jelöltet, Kemal Kilicdaroglut 25 504 724-en választották, 47,82 százalékot biztosítva számára – tette hozzá.

Yener egyúttal közölte, hogy a második forduló részvételi aránya 85,72 százalékos volt. Az elnökválasztás második fordulója azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban  amellyel párhuzamosan parlamenti választást is tartottak  egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie.

Erdogan 2014-től Törökország államfője, mostani győzelmével harmadik ciklusát kezdheti. Korábban – 2003 és 2014 között – az ország miniszterelnöke volt. Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól – számolt be az MTI.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is gratulált Erdogannak

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdogannak. Putyin szemében természetes a regnáló török elnök újraválasztása. 

A választási győzelem az ön önzetlen munkájának természetes eredménye és egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a török nép támogatja az erőfeszítéseit az állami szuverenitás megerősítésére és a független külpolitika folytatására

– írta Putyin a török elnöknek.

„Gratulálunk Erdogan elnök megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez!” – írta a Twitteren Orbán Viktor. A kormányfő török nyelven is köszöntötte Erdogant.

Gratulálunk, Elnök úr! 

– írta a magyar miniszterelnök, aki szerdán telefonon egyeztetett Erdogannal.  • Csok