Megölt egy rendőrt a korábbi kormányellenes tüntetések egyik halálos áldozatának rokona Iránban

2023.06.12. 13:56
Iránban megölt egy rendőrt vasárnap a korábbi kormányellenes tüntetések egyik halálos áldozatának rokona − jelentette egy iráni hírügynökség.

A tettes ezzel azt torolta meg, hogy hozzátartozóját, egy fiatal fiút a családja szerint a biztonsági erők lőttek agyon tavaly a kormányellenes tüntetések alatt − közölte az MTI. 

A támadó szándékosan elgázolta autójával a rendőrt, ezután végeztek vele − közölte egy rendőrségi tisztviselő, akit a Tasnim hírügynökség idézett. Az incidens az ország délnyugati részén fekvő Izeh városában történt azon a megemlékezésen, melyet a fiatal fiú, Kian Pirfalak emlékére rendeztek.    

Kian Pirfalakot hat másik emberrel együtt novemberben ölték meg azokon a tüntetéseken, amelyek a szeptember 16-án őrizetbe vett 22 éves Mahsza Amini halála miatt robbantak ki.    

Aminit tavaly szeptemberben a kendőviselési szabályok állítólagos megsértése címén tartóztatták le, és az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint súlyosan bántalmazták. A halála nyomán kirobbant tüntetéshullám a legnagyobb az Iszlám Köztársaság 1979-es kikiáltása óta. A tiltakozások alatt több száz embert öltek meg, ezreket vettek őrizetbe, december óta pedig hét tüntetőt végeztek ki a hatóságok.    

Az ellenzék a közrend megzavarására szólította fel a Kian Pirfalak emlékére összegyűlteket, egy rendőrt megöltek

− idézte a Tasnim Hodzsat Szefidpuszt ezredest, helyi rendőri vezetőt.     

A támadó, aki elgázolta a rendőrt, feltehetően Kian Pirfalak édesanyjának unokatestvére volt.    

Novemberben az állami média terroristák számlájára írta a hét tüntető halálát, de a fiú édesanyja a biztonsági erőket hibáztatta.