Szijjártó Péter: Mi Trump elnök mellett állunk

2023.06.14. 09:23
Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkban a Newsmax csatorna National Report című műsorának adott interjúban beszélt az ukrajnai háborúról.

A külügyminisztert a műsorban először a Donald Trump volt amerikai elnök elleni legújabb vádemelésről kérdezték meg.

„Nos, mondhatom, hogy ezt már megszoktuk. Amikor egy konzervatív vezetőnek esélye van egy fontos pozíciót átvenni, amikor egy konzervatív vezetőnek jó esélye van megnyerni egy fontos választást, mint ahogy Trump elnöknek, amennyire mi értjük, jó esélye van visszatérni a Fehér Házba, akkor ezt a vezetőt azonnal hatalmas támadás éri a liberális mainstream részéről.”

Szóval mi Trump elnök mellett állunk. Drukkolunk neki, hogy őszinte legyek. Az ő vezetése alatt voltak legjobbak a politikai kapcsolatok az Egyesült Államok és Magyarország között. Ő igaz barát, és mint igaz barát, számíthat ránk, bármilyen helyzetben. Ez természetes

– mondta Szijjártó a Külügyminisztérium által készített interjúleirat szerint, amelyet a tárca e-mailben juttatott el az Indexhez. 

Ezután arról is kérdezték, hogy Magyarország jóváhagyja-e Svédország NATO-csatlakozását. Szijjártó Péter azt mondta, a magyar kormány támogatja a ratifikációs folyamatot, de a parlamenti képviselők huzakodnak, mert „az elmúlt tíz évben állandó vádakat és rágalmakat fogalmaztak meg velünk szemben a svéd politikusok, mondván, hogy Magyarország nem demokrácia, hanem diktatúra vagyunk”. Elmondása szerint e vádakat a képviselők „sértésnek vették”, és ezért „még nem állnak készen arra, amennyire mi ezt értjük, hogy meghozzák ezt a döntést”.

A műsorban ezután tértek át az ukrajnai háború kérdésére. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarok is megszenvedik a háborút, mivel őket is besorozzák a hadseregbe. „Nagyon sok magyar van, akik már meghaltak ebben a háborúban. És mi nem akarunk további áldozatokat, tehát tudják, ez az egyik oka annak, hogy a mielőbbi béke mellett érvelünk” – mondta, majd hozzátette:

Szomszédos országként nagyon komolyan szembesülünk a háború negatív hatásaival, látjuk az ukrajnai emberek szenvedését, beleértve az ott élő magyarokat is, ezért azt szeretnénk, hogy ez a szenvedés véget érjen. És ahhoz, hogy ez a szenvedés véget érjen, az egyetlen út a háború befejezése. Tehát tűzszünet, béketárgyalások, fenntartható béke – mi ezt támogatjuk.

„És minél tovább tart ez a háború, annál több ember fog meghalni. A háború minden egyes napja újabb áldozatokkal jár, emberek halnak meg, emberek szenvednek. Senki sem tudja pontosan az áldozatok számát, de a szám sok, túl sok. Tehát ennek a háborúnak az egyetlen megoldása a tárgyalásos megoldás. A megoldás a tárgyalóasztalnál fog megszületni” – fogalmazott Szijjártó Péter a műsorban, majd azt is hozzáfűzte: tart attól, hogy a háború eszkalálódik, mert ha erre sor kerül, akkor ez „nem több ezer kilométerrel arrébb”, hanem a háború szomszédságában történhet meg.

Tehát szomszédos országként, amely már több mint egymillió menekültet fogadott be, és egy olyan nemzetként, amely már túl sok életet veszített el ebben a háborúban, arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy végre kezdjen el a békére koncentrálni

– fogalmazott a külügyminiszter, majd megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint ha Donald Trump maradt volna az elnök, akkor szerinte nem tört volna ki a háború.

A teljes interjú itt megtekinthető:

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.