Gulyás Gergely ellen tüntettek Izraelben

2023.06.15. 21:23
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a jeruzsálemi King David Hotelben adott nyilvános interjújában megvédte országa sokat bírált igazságszolgáltatási rendszerét, miközben odakint aktivisták tüntettek ellene.

Izraellel ellentétben Magyarországnak „írott alkotmánya van, amelyet 2011-ben fogadtak el” – mondta Gulyás, kifejtve, hogy kormányának demokratikus jellege nem is kérdés.

Odakint egy 25-30 fős tüntetőcsoport alakult, és elmondták, attól tartanak, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök igazságügyi reformterve a magyarországihoz hasonló, „tekintélyelvű demokráciává” változtatja az országot, sípokat fújva, dobolva és dudába kiabálva álltak – írja a The Jerusalem Post.

A demokráciánkért tüntetek, itt van a magyar kormány képviselője, amely számunkra Európa legantidemokratikusabb rendszerét képviseli, az egyik legantidemokratikusabbat. Nagyon aggódunk, mert nem akarjuk, hogy itt is ugyanez történjen 

– mondta a lapnak az egyik tüntető.

A szállodában Gulyást a The Jerusalem Post vezető szerkesztője és diplomáciai tudósítója, Lahav Harkov kérdezte a magyar igazságszolgáltatási rendszerről és a közelmúltbeli liberalizációs kísérletekről, amelyek az Európai Unió szankcióira válaszul történtek.

A miniszter megvédte a magyar igazságszolgáltatást, azzal érvelve, hogy a nemzetben egy bíró nem lehet politikai párt tagja. Izraelben – magyarázta – a nemzet még csak most dönti el, hogyan szervezze meg a hatalmi egyensúlyt, míg Magyarországon ez már megszilárdult.

Gulyás szerint Magyarországot, akárcsak Izraelt, gyakran túl keményen bírálták és elszigetelték a földrajzi régiójában.

Ma nagyon jót beszélgettem az izraeli kormány két tagjával, és az egyik megemlítette, hogy az az érzése, ugyanolyan helyzetben van Magyarország az EU-ban, mint Izrael az arab világban

– mondta a miniszter.