Pakisztán szerint több mint 300 halottja van a görögországi hajószerencsétlenségnek

2023.06.19. 18:47
A görög hatóságok továbbra sem ismerik el a felelősségüket a szerdai súlyos hajóbalesetben. A parti őrség és a kormány is tagadja, hogy megpróbálták volna elvontatni az illegális bevándorlókat szállító halászhajót. Eddig 79 ember halálát erősítették meg, de Pakisztán szerint több mint háromszázan haltak meg a hajószerencsétlenségben.

Több mint 300 pakisztáni állampolgár vesztette életét a görögországi partoknál történt hajóbalesetben – közölte a pakisztáni szenátus elnöke, Muhammad Sadiq Sanjrani.

Ez a szörnyű tragédia megerősítette, hogy sürgősen foglalkozni kell az illegális emberkereskedelemmel, és el kell ítélni azt

– fogalmazott az elnök a CNN beszámolója szerint.

A görög hatóságok azonban még nem erősítették meg a halálos áldozatok számát. Az ország miniszterelnöke vasárnap magas szintű vizsgálatot rendelt el az elsüllyedt hajóval kapcsolatban. 

Biztosítom a nemzetet, hogy azok, akikről kiderül, hogy hanyagul teljesítették a kötelességüket, felelősségre lesznek vonva. A felelősséget a vizsgálat után fogják megállapítani, és fejek fognak hullani

– írta Shehbaz Sharif a Twitteren.

Pakisztán az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságának kellős közepén van, és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi mentőövének biztosítására tett erőfeszítéseket megnehezítik az országban uralkodó politikai zavarok is.

A 220 milliós dél-ázsiai országban az elmúlt évben megtorpant a növekedés, és az infláció az egekbe szökött. Az ország nehezen tudta importálni az alapvető élelmiszereket, ami halálos tömegverekedésekhez vezetett az elosztóközpontokban.

Hibázhatott a görög parti őrség?

A görög hatóságokat több bírálat is érte a katasztrófa nem megfelelő kezelésével kapcsolatban. Többek között az is felmerült, hogy a halászhajó éppen a görög hatóságok miatt borult fel, mert vontatáskor a köteleket nem megfelelő helyeken rögzítették.

Ilias Sziakantari kormányszóvivő azonban azt mondta, hogy a görög parti őrség két órával azelőtt érkezett, hogy a hajó motorja elromlott és felborult. Ezt a parti őrség szóvivője is megerősítette.

Nikosz Alexiou  szerint nem is voltak a halászhajó közelében, amikor az elsüllyedt. Hozzátette, hogy a parti őrség járőrhajója nem is lett volna képes a halászhajó elvontatására, ezért csak egy rövid kötéllel stabilizálták magukat.

Sajnálatos módon az emberek pánikoltak, ezért mozgolódni kezdtek, amitől a csónak felborult. Amint odaértünk, azonnal megkezdtük a mentési műveletet, hogy kimentsük a vízben lévőket

– mondta Alexiou.

A BBC azonban olyan bizonyítékokat szerzett, amelyek kétségbe vonják a görög parti őrség beszámolóját. A térségben tartózkodó más hajók mozgásának elemzése alapján azt írják, hogy a túlzsúfolt halászhajó legalább hét órán át nem mozgott, mielőtt felborult, miközben a görög parti őrség szerint a hajó ezekben az órákban folytatta útját Olaszország felé.

Mint megírtuk, hajószerencsétlenség történt Görögországban, legalább hetvenkilencen megfulladtak, több százan pedig eltűntek, miután a hajójuk felborult, és elsüllyedt az ország délnyugati partjainál szerdán. A hajó fedélzetén több száz illegális bevándorló utazott, a görög hatóságok eddig 104 embert mentettek ki a tengerből.