Felfüggesztheti tevékenységét az unió határvédelmi ügynöksége Görögországban

2023.06.25. 14:36
A június közepén a Jón-tengeren történt, bevándorlókat szállító hajó tragédiája miatt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség azt fontolgatja, hogy befejezi tevékenységét Görögországban.

Az EU Határ- és Partvédelmi Ügynöksége azt fontolgatja, hogy felfüggeszti tevékenységét Görögországban egy túlzsúfolt halászhajó felborulásával kapcsolatos vita után.

A Frontex néven ismert ügynökség igazgatótanácsának június 20–21-i ülésén Jonas Grimheden, az ügynökség alapjogi tisztviselője javasolta az ügynökség görögországi tevékenységének ideiglenes felfüggesztését, miután június 14-én felborult egy 750 illegális bevándorlót szállító halászhajó. Az utolsó hírek szerint 104 embert mentettek ki a vízből, közel 100 gyerek volt a fedélzeten  – írja a Le Monde.  

A Frontex reakciója a Görögország partjainál történt migránshajó-katasztrófa nyomán jött létre, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb tragédiája a Földközi-tengeren. A francia lap beszámolója szerint egyre nőtt a feszültség az uniós ügynökség és Athén között az egyes feleknek a tragédia kezelésében játszott szerepe miatt.

A Frontex szerint ők már kedden észlelték a halászhajót, aminek motorja június 13-án éjjel romlott el 80 kilométerre Pilosz városától. 

Az ügynökség úgy véli, a görög hatóságoknak gyorsabban kellett volna cselekedniük, hogy megakadályozzák a hajó felborulását. A túlélők tanúvallomásaikban arról számoltak be, hogy a csónakjuk azért ingott meg, mivel a parti őrség meglökte a bárkát, mikor beérte őket. Ezt a görög hatóságok határozottan cáfolták. A Frontex szerint súlyos incidens történt, amelyben az emberi jogokat súlyosan megsérthették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport