Ismét megszólalt Vlagyimir Putyin a Wagner-lázadásról

33L846R-highres
2023.06.27. 16:43
A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben, a Katedrális téren, a műveletben részt vett fegyveres testületek és szakszolgálatok tagjai előtt.

„Önök megvédték az alkotmányos rendet, polgáraink életét, biztonságát és szabadságát. Megóvták hazánkat a felfordulástól, gyakorlatilag megállították a polgárháborút. A nehéz helyzetben önök világosan és összehangoltan cselekedtek, tettel bizonyították hűségüket Oroszország népe és a katonai eskü iránt, kinyilvánítva felelősségüket a haza sorsáért és jövőjéért” – mondta Vlagyimir Putyin.

Az elnök szerint a katonaság „elszántsága és bátorsága”, valamint a társadalom egészének konszolidációja „hatalmas és döntő szerepet játszott a helyzet stabilizálásában”.

„A lázadásba belerángatott emberek látták, hogy a hadsereg, a nép nem velük van” – hangoztatta az orosz elnök.

Méltatta a biztonsági erőket, mert gyors fellépésüknek köszönhetően nem volt szükség harcoló alakulatokat visszavonni a „különleges hadművelet” övezetéből, és nem voltak civil áldozatok sem.

Vlagyimir Putyin egyperces néma tiszteletadást kért az életüket vesztett pilóták emlékének, és köszönetet mondott a fegyveres szolgálatoknak és a szakszolgálatoknak a haza és az eskü iránti hűségükért, írja az MTI.

Nem ingott meg az elnök hatalmi pozíciója

Viktor Zolotov, az Orosz Nemzeti Gárda igazgatója újságíróknak bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette: nem ért egyet azokkal az állításokkal, amelyek szerint Vlagyimir Putyin politikai pozíciója megingott a lázadás következtében.

„Mostanában számos ilyen ultraemocionális hisztéria van a szakemberek és az álszakemberek körében egyaránt. Ez hisztérikusan nyilvánul meg az újmédián keresztül” – fogalmazott a szóvivő. Dmitrij Peszkov szerint az orosz elnök körüli társadalmi konszolidáció erős.

Az Aljakszandr Lukasenka belorusz elnöknek a konfliktus megoldásában játszott szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a legfontosabbak a legrosszabb kimenetel megakadályozásában Vlagyimir Putyin erőfeszítései, az ő akarata voltak, ugyanakkor méltatta a szomszédos ország vezetőjének tapasztalatát és jó tulajdonságait, valamint az orosz vezetővel ápolt barátságát.

Egyebek között azt is közölte, hogy a Kremlnek nincs tudomása sem a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helyéről, sem arról, hogy hivatalos tárgyalási előkészületek folynának Ukrajnáról, ahogyan azt az ARD német tévécsatorna állította.

Időközben Aljakszandr Lukasenka bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin megérkezett Belaruszba.

A Kreml szóvivője elmondta, hogy este Vlagyimir Putyin az orosz média vezetőivel tart majd zárt körű megbeszélést.

Az ukrajnai háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. június 27-én. Fotó:  Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AFP)