A pedofil tartalmak kereskedelmét is megváltoztatja a mesterséges intelligencia

2023.06.28. 21:39
A BBC szerint a pedofilok mesterséges intelligencia (MI) technológiát használnak, hogy élethű, gyermekekkel kapcsolatos szexuális visszaéléseket ábrázoló anyagokat készítsenek, valamint értékesítsenek. Egyesek úgy jutnak hozzá a képekhez, hogy előfizetnek például a Patreonon létrehozott fiókokra.

A Patreonon létrehozott fiókokon keresztül rengetegen juthatnak hozzá pedofil tartalmakhoz. A vállalat azonban közölte, hogy „zéró tolerancia” van érvényben az ilyen képekkel kapcsolatban az oldalán.

Az Országos Rendőrfőnöki Tanács (NPCC) azonban felháborítónak tartja, hogy egyes platformok „hatalmas profitot” termelnek, de nem vállalnak erkölcsi felelősséget a tetteikért.

Az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak egyike, a kormány hírszerzési, biztonsági és kibernetikai ügynöksége (GCHQ) szerint pedig a pedofilok elfogadják a technikai újításokat is, így a jövőben a mesterséges intelligencia által generált képek jelenthetik a legnagyobb veszélyt.

A visszaélésekről készült képek készítői a Stable Diffusion nevű mesterségesintelligencia-szoftvert használják. A program lehetővé teszi, hogy egy szavakkal körbeírt képet megjelenítsenek vizuálisan.

A BBC azonban rájött, a programot sokan arra használják, hogy élethű képeket készítsenek a gyermekek szexuális zaklatásáról, többek között csecsemők és kisgyermekek megerőszakolásáról. A brit rendőrség online gyermekbántalmazást vizsgáló csoportjai pedig már találkoztak is ilyen tartalmakkal.

Büntethető egy kép birtoklása, amely a fantáziánk szüleménye?

Mint kiderült, a számítógép által generált, a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló „kép” ugyanolyan elbírálás alá esik, mint egy valódi kép, és az Egyesült Királyságban illegális a birtoklása, közzététele vagy átadása is.

Ian Critchley, a gyermekvédelemért felelős országos rendőrfőnöki tanács (NPCC) vezetője szerint helytelen lenne azt állítani, hogy mivel az ilyen szintetikus képeken nem valódi gyermekek szerepelnek, ezért senkinek sem esett bántódása.

Figyelmeztetett arra, hogy egy pedofil a gondolattól a szintetikus képeken át az élő gyermek bántalmazásáig haladhat a bűncselekmények skáláján. A visszaélésekről készült képeket egy háromlépcsős folyamaton keresztül osztják meg:

  • A pedofilok mesterségesintelligencia-szoftverrel készítenek képeket.
  • Majd olyan platformokon népszerűsítik a képeket, mint például a Pixiv nevű japán képmegosztó weboldal.
  • Ezek a fiókok olyan linkeket tartalmaznak, amelyek a vásárlókat a durvább képeikhez irányítják, amelyek megtekintéséért már fizetni kell olyan oldalakon lévő fiókoknak, mint például a Patreon.

A képkészítők egy része a Pixiv nevű népszerű japán közösségimédia-platformon posztol, amelyet főként mangákat és animéket készítő művészek használnak.

Más a helyzet Japánban

Mivel azonban az oldal Japánban működik, ahol a szexualizált rajzfilmek és gyermekrajzok megosztása nem illegális, az alkotók arra használják, hogy csoportokban és hashtageken keresztül népszerűsítsék munkájukat.

A Pixiv szóvivője elmondta: óriási hangsúlyt fektetnek a probléma kezelésére. Május 31-én közölte, hogy betiltotta a kiskorúakat érintő szexuális tartalmú, fotorealisztikus ábrázolásokat.

A vállalat közölte: megerősítette ellenőrző rendszereit, és jelentős erőforrásokat fordít a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatos problémák elhárítására.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.