Újabb kemény üzenetet fogalmazott meg Ukrajna Magyarországról

2023.07.01. 16:58
Az ukrán elnöki tanácsadó szerint Magyarország az Európai Unió tagjaként folyamatosan blokkolja az Oroszország elleni szankciókat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az orosz vereséget. Mihajlo Podoljak szerint Ukrajna jobban megfelel az uniós elvárásoknak, mint egyes tagállamok.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren fakadt ki Magyarországra, amely szerinte az uniós tagságát kihasználva hátráltatja az Oroszország ellen hozott szankciók érvényesülését. A politikus bejegyzésében azt írta:

Az a tagállam, amely támogatja Oroszország agresszióját, semmibe veszi az Európai Unió összes azon értékét és közösségi vívmányát, amely az európai kontinens egyesítésének alapját képezi.

Podoljak úgy fogalmazott, hogy Ukrajna még a hadiállapot ellenére is reformokat hajt végre, hogy megfeleljen az unió magas elvárásainak, miközben Magyarország uniós tagállamként blokkolja az Oroszország elleni szankciós intézkedéseket, és követeli, hogy ne hagyják veszíteni Oroszországot.

Úgy tűnik, Ukrajna nem uniós tagként jobban megfelel az EU elvárásainak, mint egyes tagállamok

– tette hozzá az ukrán elnöki tanácsadó.

Kuleba Orbán Viktor kijelentéséről: Bla-bla-bla-bla

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton a német Bild című lapnak adott exkluzív interjút. A beszélgetés során az is felmerült, hogy a Nyugaton már hallani olyan hangokat, amelyek szerint Ukrajna nem képes megnyerni ezt a háborút. A riporter Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését is felhozza példaként, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy az idő Vlagyimir Putyin oldalán áll, mert neki több katonája van.

Elegem van abból, hogy ellentmondjak ezeknek az értelmetlen érveknek. Már az elején azt hallottuk, hogy Ukrajna vesztésre van ítélve. Minden alkalommal, amikor sikerrel járunk a csatatéren, ezek a hangok elhalkulnak, de aztán újra felerősödnek. Az egész csak bla-bla-bla-bla. Ezek az emberek azért beszélnek, hogy hogy a saját narratívájukat erőltessék, miközben mi a győzelemhez vezető úton járunk

– jelentette ki az ukrán politikus.

Majd azt mondta, nem tekinti Orbán Viktort az orosz elnök szövetségesének, de reméli, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is az EU és a NATO szövetségese marad. Hozzátette, hogy ugyanakkor Orbán Viktor politikája nagyon hasonló a Kremléhez.

Nem először okoz felháborodást a magyar kormányfő

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentései már többször is kihúzták a gyufát Ukrajnánál. A kormányfő a katari gazdasági fórumon például azt mondta, hogy szerinte Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút Oroszország ellen. Továbbá a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie.

Kijev azonban nem ment el szó nélkül a magyar kormányfő kijelentése mellett, szerintük Orbán Viktor „felmentette” Moszkvát a felelősség alól. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő akkor úgy fogalmazott:

A Kreml örülhet: a magyar kormányfő felmentette Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió felelőssége alól. Ugyanezek az európai politikusok tavaly még azt állították, hogy Ukrajnának nincs esélye 72 óránál tovább kitartani. Akkor is tévedtek, és most is tévednek.

Orbán Viktor legutóbb a német Bild című lapnak adott exkluzív interjút, amelyben kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem háborús bűnös, mert szerinte háborús bűnökről a háború után lehet beszélni. Továbbá a kormányfő azt is mondta, hogy szerinte Ukrajna már nem tekinthető szuverén nemzetnek.

Ami igazából számít, hogy az amerikaiak mit akarnak. Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük. Nincs fegyverük. Csak azért tudnak harcolni, mert a Nyugat támogatja őket. Tehát ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz

– fogalmazott.

Orbán Viktor a sárba tiporja Magyarország hírnevét?

A magyar miniszterelnök ezen interjújára Mihajlo Podoljak korábban azt reagálta, hogy „Orbán Viktornak itt az ideje felismernie, hogy Ukrajna – amely 489 napja hevesen védi szabadságát, gyermekeit és jövőjüket, hatékonyan szembeszállva a posztszovjet neobirodalommal, egy történelmi sorozatgyilkos szándékával, amely a fél világot rettegésben tartja törvénytelenségével – abszolút független és szuverén a politikájában és döntéseiben” – írta az ukrán elnöki tanácsadó, hozzátéve: 

A kérdés az, hogy mennyire független maga Orbán, ha ilyen nyíltan megalázza az európai értékeket, szigorúan ragaszkodva az orosz propagandamítoszokhoz. És mennyire kell tiszteletlenül viszonyulnia Magyarországhoz ahhoz, hogy ilyen cinikusan sárba tiporja saját országa hírnevét?

– tette fel a kérdést Podoljak.

Az ukránoknak vélhetően az sem tetszett, hogy Orbán Viktor június 30-án Brüsszelből jelentkezve a Kossuth rádiónak azt mondta, nincs semmi esély arra, hogy elfogadják az Európai Bizottság azon törekvését, amely a tagállamok segítségével 50 milliárd eurót adna Ukrajnának. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Mi, magyarok nem tudjuk elfogadni, nem adunk pénzt arra, hogy a bürokraták fizetését megemeljék, nem adunk pénzt Ukrajnának többet, amíg meg nem mondják, hova lett az eddigi pénz”.

Az ukrajnai háború fejleményeit szombaton is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.