A meggyilkolt fiú nagymamája a zavargások leállítására szólított fel Franciaországban

2023.07.03. 06:39
Annak a francia tinédzsernek a nagyanyja, akit a rendőrség egy közúti ellenőrzés alkalmával lőtt agyon, vasárnap a zavargások leállítására szólított fel. A hatóságok felháborodásukat fejezték ki egy külvárosi polgármester háza elleni támadás miatt, amelyben családtagok sérültek meg.

A 17 éves Nahel nagyanyja a BFM TV francia hírtelevíziónak adott telefonos interjúban azt mondta: „Ne törjenek be ablakokat, ne tegyenek tönkre buszokat, iskolákat. Szeretnénk, ha megnyugodnának a dolgok.”

Azt mondta, hogy dühös az unokáját megölő rendőrre, de nem általában véve a rendőrségre, és kifejezte az igazságszolgáltatásba vetett hitét, miközben Franciaország az elmúlt évek legsúlyosabb társadalmi felfordulásával néz szembe. Nahelt, akinek teljes nevét nem hozták nyilvánosságra, szombaton temették el − közölte az AP hírügynökség.

Úgy tűnt, hogy az erőszak csökken. Gerald Darmanin belügyminiszter hivatala mégis azt mondta, hogy 45 ezer rendőrt fognak ismét az utcákra vezényelni, hogy megállítsák a korábbi francia gyarmatokról származó, alacsony jövedelmű negyedekben élő emberekkel szembeni diszkrimináció miatti zavargásokat. Nahel algériai származású, és Párizs Nanterre nevű külvárosában lőtték le.

Emmanuel Macron elnök vasárnap este rendkívüli biztonsági tanácskozást tartott, és azt tervezi, hogy hétfőn találkozik a parlament mindkét házának vezetőivel, kedden pedig a tüntetések által érintett 220 város polgármesterével. Macron a zavargásokhoz vezető okok részletes, hosszabb távú értékelését is meg akarja kezdeni.

A zavargások súlyosságát hangsúlyozva elhalasztották a francia elnök 23 év óta első németországi állami látogatását, amely vasárnap este kezdődött volna.

Jelentősen csökkent a letartóztatások száma

A belügyminisztérium közlése szerint a rendőrség 78 letartóztatást hajtott végre országszerte vasárnap − jelentette a francia média −, ami jelentős csökkenés az előző napi 719 letartóztatáshoz képest. Összesen több mint 3000 embert vettek őrizetbe a rendőrség tömeges bevetését követően. Az erőszakos cselekményekben több száz rendőr és tűzoltó sérült meg, bár a hatóságok azt nem közölték, hogy hány tüntető járt ugyanúgy.

A francia hatóságok vasárnap megdöbbentek, miután egy égő autó nekiment Párizs L'Hay-les-Roses külvárosának polgármesterének otthonának. Az elmúlt napokban több rendőrkapitányság és városháza is célpontja lett gyújtogatásnak vagy vandalizmusnak, de egy polgármester otthona elleni, ilyen személyes támadás szokatlan.

Vincent Jeanbrun polgármester elmondta, hogy felesége és egyik gyermeke megsérült a hajnali fél kettőkor történt támadásban, miközben aludtak, ő pedig a városházán figyelte az erőszakot. Jeanbrun szerint a támadás a „borzalom és gyalázat” új szakaszát jelentette a zavargásokban.

Stephane Hardouin regionális ügyész gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást, és a francia televíziónak elmondta, hogy az előzetes vizsgálat szerint az autóval a házba akartak betörni, és azt felgyújtani. Elmondta, hogy az autóban egy palackban gyúlékony anyagot találtak.

Macron a közösségi médiát hibáztatta az erőszak szításáért. A francia igazságügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy azok a fiatalok, akik a Snapchaten vagy más alkalmazásokon erőszakra való felhívásokat osztanak meg, büntetőeljárásra számíthatnak.

A rendőrség tömeges bevetését a célzott városrészek egyes rémült lakói üdvözölték, de ez tovább frusztrálta azokat, akik a rendőrség viselkedésében látják a válság lényegét.

A gyilkosságról készült videón két rendőr látható az autó ablakánál, egyikük a sofőrre szegezte fegyverét. Amikor a tinédzser előrehúzódott, a rendőr egyszer a szélvédőn keresztül lőtt. A Nahel megölésével vádolt rendőrtisztet előzetes letartóztatásba helyezték szándékos emberölés vádjával.

A francia rendőrök tavaly tizenhárom, idén pedig három olyan embert lőttek agyon, akik ellenálltak a közúti ellenőrzésnek.