Váratlanul meghalt a belorusz közlekedési miniszter

2023.07.05. 12:41
A belorusz állami hírügynökség, a BelTA közölte, hogy meghalt Alekszej Avramenko közlekedési miniszter. Azt nem tudni, mi okozta a halálát, és tavaly év vége óta ő már a második belorusz miniszter, aki rejtélyes körülmények közt, hirtelen életét vesztette.

A BelTA a közlekedési minisztériumtól értesült a halálhírről. Közlésük szerint a miniszter 1977-ben született, és 2006-ban került a minisztériumhoz, amelynek a vezetését – a ranglétrát kijárva – 2019-ben vette át.

A közleményben a halálának okáról semmit sem árultak el. A BelTA szerint Alekszej Avramenkót már csütörtökön utolsó útjára kísérik. 

A közlekedési miniszter halála amiatt is visszhangokat kelthet, mert nem ő az egyetlen belorusz tárcavezető, aki váratlanul meghalt a közelmúltban. Tavaly ősszel az ország külügyminisztere, Uladzimir Makej – aki Aljakszandr Lukasenka elnök régi harcostársa, szövetségese és a leginkább nyugatpárti vezető politikus volt – is meghalt. 

A haláláról azóta sincsenek egyértelmű információk. A Nasa Niva nevű ellenzéki lap a halála után azt írta, hogy szívroham végezhetett vele. Ugyanez a lap pár hónappal később kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Makej valójában öngyilkos lett, négy nappal azután, hogy Örményországban részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének találkozóján, ahol többek közt orosz tisztviselőkkel is találkozott.