Tömeges lövöldözés volt New Yorkban

GettyImages-1515204212
2023.07.09. 16:38

A New York-i rendőrség szerint egy illegális, rendszámtábla nélküli robogón közlekedő fegyveres öt különböző helyszínen nyitott tüzet Queens Janaica nevű városrészében és Brooklynban − írta meg a CNN

Őrizetbe vettek egy 25 éves férfit, akinél egy kibővített tárral rendelkező 9 milliméteres pisztolyt találtak − közölte a rendőrség egy sajtótájékoztatón szombat délután.

Nem ismerjük az indítékot. Úgy tűnik, hogy valóban esetlegesen támadt rá járókelőkre. A videófelvételek azt mutatják, hogy nem lőtt célzottan senkire, nem követett senkit. Ahogy a robogójával közlekedett, véletlenszerűen lövöldözött az emberekre

− mondta Joseph Kenny, a New York-i rendőrség nyomozóirodájának helyettes vezetője. 

Az első lövöldözés után a nyomozók hozzáfértek egy videófelvételhez, amelyen látható, hogy a gyanúsított hátulról, robogón közelítette meg az áldozatot, és egy lövést adott le.

Tizenhét perccel később a rendőrség szerint ugyanez a gyanúsított lőtt rá egy 87 éves férfira Queensben. Az áldozat, akit a férfi egyszer hátba lőtt, meghalt, miután kórházba szállították.

Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, egy másik lövöldözéses incidensről értesültek, amelyben senkit nem ért találat. Számos szemtanú azonban arról számolt be, hogy látott egy robogón közlekedő férfit, aki „véletlenszerűen lövöldözött egy csoport emberre”.

A negyedik lövöldözés 11 óra 35 perckor történt, amikor a gyanúsított egy 44 éves férfit arcon lőtt. A férfit kórházba szállították, és kritikus állapotban van. Kevesebb mint egy perccel később a gyanúsított egy 63 éves férfinak lőtt a jobb vállába. Az áldozatot kórházba szállították, állapota stabil.

A rendőrség szerint a fegyveres mind az öt lövöldözésnél ugyanazt a fegyvert használta. A gyanúsítottat Kenny szerint korábban egyszer már letartóztatták New Yorkban.

Rendkívüli módon megugrott a gyilkosságok száma a városban

Edward Caban, a New York-i rendőrség megbízott parancsnoka elmondta, hogy a rendőrök úgy tudták megtalálni és letartóztatni a gyanúsítottat, hogy szétküldték a róla készült képet az összes közelben lévő New York-i rendőrnek, és arra kérték őket, hogy kutassák fel a lövöldözőt.

A hatóságok szerint nem találtak sorozatszámot a fegyveren, és vizsgálják, hogy a számot eltávolították, vagy esetleg egy házi készítésű fegyverről van szó.

Amellett, hogy a fegyver valószínűleg illegális, a kibővített tárak használata is törvénybe ütközik New Yorkban.

New York városa a világjárvány óta küzd bűnözési hullámmal. A New York-i rendőrség tavalyi statisztikái szerint 2022 áprilisáig 42,7 százalékkal nőtt a súlyos bűncselekmények száma a 2021-es év azonos időszakához képest. Az adatok szerint a gyilkosságok száma 9,2 százalékkal nőtt a kétéves időszakban.

(Borítókép: Theodore Parisienne / New York Daily News / Tribune News Service / Getty Images)