Újabb halálos összecsapás történt Ciszjordániában

2023.07.10. 17:19
Kézigránáttal és lőfegyverrel izraeli katonákra támadt hétfőn Ciszjordániában egy palesztin férfi, a katonák agyonlőtték.

A katonák Neve Cuf telepes falu közelében feltartóztattak egy rendszámtábla nélküli autót, amelynek a vezetője kiszállt, majd kézigránátot dobott a katonák felé, és lőfegyveréből tüzet nyitott. Ekkor lőtték le a később Bilal Kedah néven azonosított 33 éves palesztint, aki a Rámalláh melletti Sukba falu lakója volt.

Az incidensben a katonáknak nem esett baja.

A palesztin média jelentése szerint a merénylő holttestét Izrael egyelőre nem adta át. A bádogos foglalkozású Kedah vasárnap azt írta a Facebookon:

Istenem, add, hogy jóra forduljon a sorsunk!

A telepes falu önkormányzati vezetőjének közlése szerint a merénylő robbanószerkezettel és házilag készített puskával felszerelkezve próbált meg kárt tenni katonákban és civilekben, és megölésével megakadályoztak egy terrorakciót.

Az MTI összegzése szerint az elmúlt másfél évben nagyon feszültté vált a viszony az izraeliek és a palesztinok között Ciszjordániában, az év eleje óta történt izraeli és a ciszjordániai palesztin támadásokban 25-en meghaltak.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lap szerint ez idő alatt 151 ciszjordániai palesztin vesztette életét. Többségük az izraeli biztonságiakkal kitört fegyveres összecsapásokban vagy terrortámadásokban, néhányan közülük civilek voltak, mások tisztázatlan körülmények között haltak meg.