Egy hipotézis szerint így történhetett a Titan katasztrófája

2023.07.10. 15:21
A Titan utasai nem sokkal a hajó megsemmisülése előtt már tudhatták azt, hogy meg fognak halni – mondta egy szakértő, aki egy hipotézist is vázolt azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett a hajóval.

A Titanic roncsaihoz tartó merülőhajó közel egy hónapja semmisült meg az expedíció közben, 5 emberrel a fedélzetén. A lehetséges veszélyekre előzőleg egy szerződésben is figyelmeztették az utasokat.

A spanyol Marca című lap most arról számolt be, hogy egy tengeralattjárókkal foglalkozó, tapasztalt mérnök a NIUS Diario című lapban elemezte, miként semmisülhetett meg a hajó.  José Luis Martín szerint hajó utasai a tragédia előtt nagyjából egy perccel már tudhatták, hogy meg fognak halni.

Így következhetett be a tragédia 

A mérnök szerint a hajó nagyjából 1700 méteres mélységbe érhetett le, amikor a bajok kezdődhettek. Feltételezése szerint

a hajó és az utasok vesztét egy elektromos meghibásodás okozhatta, amely láncreakciót idézett elő. 

Szerinte ennek következtében vesztette el a Titan a kapcsolatot a felszínen lévő kísérőhajójával (a Polar Prince-szel), valamint a meghajtását is. Ez utóbbi egyben azt is eredményezhette a szakértő szerint, hogy a Titan merőlegesből függőleges irányba fordult át, és nagy gyorsasággal süllyedni kezdett, mint egy lefelé tartó nyíl. 

A szakértő szerint mindez körülbelül 4871 másodperccel azelőtt történhetett, hogy a hajó megsemmisült volna. José Luis Martín a hajó adatai alapján úgy véli, hogy a Titan nagyjából 900 métert süllyedhetett így, mielőtt bekövetkezett a vég. Az utasok eközben tehetetlenül egymásra zuhantak, és a nyomás rohamszerűen nőni kezdett a gyors süllyedés miatt, ami végül a hajótest összeroppanásához, és az utasok azonnali halálához vezethetett. 

 Ez olyan lehetett, mint egy horrorfilm

– mondta arról, hogy mit élhettek át az utasok mindeközben.

Mindez egyelőre csak egy hipotézis, ugyanis a Titan-tragédia ügyében jelenleg is zajlanak a szakértői vizsgálatok, és valószínűleg egyhamar nem fognak lezárulni.