Az orvosok is tiltakoznak Izraelben az igazságügyi reform ellen

2023.07.25. 13:33
Sztrájkba kezdenek az izraeli orvosok kedden, hogy így tiltakozzanak Benjámín Netanjáhú igazságügyi reformjának elfogadása ellen. Hétfő este több ezer tüntető vonult utcára Jeruzsálemben és Tel-Avivban.

Az Izraeli Orvosi Szövetség közölte, hogy 24 órás tiltakozást szervez, mivel álláspontja szerint az új igazságügyi reform tönkretenné az egészségügyi rendszert.

A törvényjavaslat – melyet hétfőn fogadott el a parlament – eltörölné azt a záradékot, mely lehetővé teszi Izrael legfelsőbb bíróságának, hogy felülbírálja a kormány döntéseit.

Hétfő este a jeruzsálemi parlament épülete körül mintegy 20 ezer tüntető gyűlt össze. A falakat és kerítéseket „mentsük meg Izraelt Netanjáhútól” feliratú matricákkal ragasztották tele, és több helyütt tüzet gyújtottak.

A rendőrség vízágyúval oszlatta szét a tömeget. Legalább 19 embert letartóztattak.

Haladunk a diktatúra felé

– mondta az egyik tüntető.

Több ezren tüntettek Tel-Aviv központjában is, ahol a rendőrség és a demonstrálók között dulakodásra is sor került. Itt legkevesebb nyolc embert tartóztattak le. A rendőrség közölte, hogy előállítottak egy sofőrt, aki Izrael központjában elütött egy tüntetőcsoportot, három embert megsebesítve – idézi a The Guardian.