Szájer József az élen végzett a legkínosabb politikai lemondások listáján

DBZOL20191202026
2023.07.26. 15:20
A Politico cikkében az európai politika legkínosabb lemondásai közül mutat be néhányat annak apropóján, hogy Bjönar Moxnes norvég baloldali pártvezetőt lencsevégre kapták, ahogyan ellopott az oslói reptérről egy luxusnapszemüveget.

Nem minden nap fordul elő, hogy egy napszemüveg okozza a bukásodat. De ez történt Björnar Moxnes norvég baloldali pártvezetővel, akit a kamera lencsevégre kapott, amint egy luxusnapszemüveget lopott el az oslói repülőtérről.

Sokan megkérdezték tőlem, hogyan tehettem ilyen hülyeséget. Ezt én is sokszor megkérdeztem magamtól az elmúlt hetekben. Nincs rá megfelelő magyarázatom

– írta Moxnes a Facebookon.

Nem az egyetlen lopás volt ez. Öt évvel Moxnes és a Hugo Boss napszemüvege előtt Cristina Cifuentes madridi regionális vezető került a címlapokra, amikor régi felvételek kerültek elő, amelyeken állítólag öregedés elleni krémet lopott.

Ha azt hinnénk, hogy a politikusok fizetése miatt ennél bugyutább lopás nem történhetett, akkor súlyosan tévedünk.

Egy újabb bolti lopási botrányban egy szlovén képviselő elvesztette az állását, miután ellopott egy szendvicset egy ljubljanai üzletből.

Darij Krajcic később elmondta, hogy ez egy „oktató lopás” volt, mert bosszantotta, hogy a szupermarket alkalmazottai nem törődtek vele, és úgy döntött, hogy egy általa „társadalmi kísérletnek” nevezett tettet hajt végre, hogy tesztelje az üzlet biztonságát. A lopás tényleg nem tűnt fel senkinek, de mivel a kollégáinak hencegett, így ők lemondatták.

A magyar virtus

A Politico szerint Szájer József magyar EP-képviselő az utóbbi idők egyik legvadabb távozását élte meg. A konzervatív nézeteiről és LMBTQ-ellenes álláspontjáról ismert Fidesz vezető tagja, Szájer 2020-ban Brüsszelben, egy buliban bukott le olyan időszakban, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozások értelmében kijárási tilalom volt érvényben.

A belga médiajelentések szerint a rendőrség 25 meztelen férfit talált az összejövetelen, és egy járókelő jelentette, hogy látott egy férfit az ereszcsatornán menekülni. Így a rendőrök elfogták Szájert, akinek kábítószert találtak a hátizsákjában.

Orbán Viktor akkor „elfogadhatatlannak és védhetetlennek” nevezte a tettet, Szájer pedig kilépett a pártból és lemondott brüsszeli posztjáról.

Szájernek valamiért nincs szobra Brüsszelben

– jegyezte meg a Politico, de kissé tévedett, mert azért egy zarándokhelyet kapott. Korábban pedig azt nyilatkozta Deutsch Tamás az Indexnek a politikusról: „Józsi helyzetét leginkább egy olyan sportolóéhoz lehet hasonlítani, akinek volt egy súlyos sérülése, de már újra teljes értékű edzésmunkát végezhet. Hogy pontosan mi lehetne a feladata, mi lenne a kontribúciója – hogy ilyen okoskodó kifejezést használjak –, azt nem tudom, de szeretném, ha újra a pályára lépne”.

Pornó az ülésteremben, adócsalás, szexi képek és a Donald Trump-imitátor

Neil Parish brit konzervatív képviselő azután mondott le, hogy 2022-ben pornót nézett az alsóházi ülésteremben.

Parish azt állította, hogy ez csak egy őrült pillanat volt, és azt mondta, hogy véletlenül akadt rá a sértő felnőtt tartalomra, miközben traktorokra keresett rá, csak később ismerte el, hogy akkor valóban pornót nézett. Arról sem az Indexnek, sem a Politicónak nincs információja, hogy az általa nézett felnőttfilm végül tartalmazott-e traktort.

Jérome Cahuzac volt francia költségvetési miniszter korábban mindig határozottan kiállt a tengerentúli adóparadicsomok ellen. Azonban jött a pálfordulás, nem nehéz kitalálni, milyen ügyben is találta bűnösnek a bíróság.

Mint kiderült, hitelesen beszélt az adócsalásról, ugyanis 20 éven keresztül nem jelentette be egy svájci bankszámlán tartott pénzét. A Panama-iratok megerősítették, hogy Cahuzacnak a Seychelle-szigeteken is volt egy cége. Pénzmosás és adócsalás miatt két év börtönbüntetésre ítélték.

A 2020-as párizsi polgármester-választás kampánya belső viszályokkal és pártok közötti rivalizálással volt tele. De Benjamin Griveaux, Emmanuel Macron egyik legnagyobb támogatója elfelejtette mindezt, amikor azzal a váddal illették, hogy videókat küldött egy ismeretlen nőnek. A háromgyermekes, házas Griveaux-nak tulajdonított, szexuális tartalmú üzenetekről készült képernyőfotók terjedtek el, ami a jelöltet lemondásra késztette.

Nem akarom többé kitenni magam és a családomat annak, ha bármilyen támadás megengedett, és az túl messzire megy

– mondta Griveaux egy nyilatkozatban, miközben azért jó pár dolgot „kitett” magáról.

És bármennyire is azt gondoljuk, hogy nincs lejjebb, de van. A történet egy újabb csavarja akkor kezdődött, amikor kiderült, ki áll a szivárogtatás mögött. Mint kiderült, Joachim Son-Forget parlamenti képviselő volt a ludas, akinek 2021-ben

felfüggesztették a Twitter-fiókját, mert Donald Trumpnak adta ki magát.

Mondhatni, többszörösen is más tollával ékeskedett a politikus.

Az Ibiza-ügy és a féltékeny politikus

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár azt hitte, hogy egy kellemes nyaralásra megy Ibizára, ahol találkozott egy magát gazdag orosz állampolgárnak kiadó nővel, aki azt mondta, hogy Ausztriában szeretne befektetni. A nő felajánlotta, hogy 50 százalékos részesedést vásárol az osztrák Kronen Zeitung című újságban, és megváltoztatja annak hírfolyamát, hogy Strache szélsőjobboldali Szabadságpártjának programját támogassa. Cserébe Strache azt mondta, hogy közbeszerzéseket adhatna neki. 

A korrupció és hazaárulás gyanúját felvető beszélgetésbe Strache, Gudenus, az Osztrák Szabadságpárt, majd az egész osztrák kormány belebukott.

A nő, mint kiderült, sajnos egyáltalán nem volt gazdag és orosz. 

2013-ban lemondott Petr Necas cseh miniszterelnök, miután kabinetfőnökét, Jana Nagyovát korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták.

A bűncselekmények közül Nagyovát egykori képviselők megvesztegetésével vádolták, de ami a címlapokra került, az az, hogy illegálisan vette igénybe a titkosszolgálatot.

Kiderült, hogy Nagyova, aki akkoriban viszonyt folytatott Necassal, állítólag a katonai hírszerzést használta fel, hogy a miniszterelnök felesége után kémkedjen. Itt nem csak lemondás, de még válás is történt.

(Borítókép: Szájer József 2019. december 2-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)