Halálos szupertájfun csapott le a Fülöp-szigetekre

2023.07.26. 13:03
Egy halálos áldozata van eddig a Doksuri tájfunnak, amely szerdán viharos széllel és özönvízszerű esővel érte el a Fülöp-szigetek északi partvidékét. A vihar miatt több ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül.

Az óránkénti 175 kilométeres sebességű szél miatt a veszélyeztetett településeken sok embert kellett biztonságba helyezni. A kínai meteorológiai szolgálat szupertájfunnak minősítette a trópusi vihart, amelynek kiterjedése 900 kilométer.

A hatóságok egy halálos áldozatról értesültek eddig: egy ember megfulladt Rizal tartományban.

Emellett több mint négyezer utas ragadt az ország kikötőiben, miután fel kellett függeszteni a tengeri hajózást – közölte a parti őrség.

A tájfun a jelentések szerint erősödik, és Tajvan, valamint a kínai szárazföld felé halad. A tajvani meteorológiai szolgálat jelentése szerint a tájfun magja a szigethez közeledve lelassult.

A Doksuri már a második tájfun lehet, amely alig két héten belül eléri a kínai szárazföldet, miután július 17-én Kuangtungban a Talim tájfun pusztított. A tajvani hatóságok figyelmeztetést adtak ki több déli régióra és városra, köztük Kaohsziung kikötővárosra. Tajvan déli és keleti részén több mint háromszáz embert evakuáltak a közelgő vihar miatt – adta hírül az MTI.

Tajvanon számos repülőjáratot és kompjáratot töröltek, és a vasúti közlekedés is szünetel a keleti és déli régió között.

Kínában szintén leállt a vasúti közlekedés a déli és keleti partvidék nagyvárosai között, például Sencsen, Kanton és Hangcsou között.

Pénteken érkezhet Kínába

A kínai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Doksuri óránként 10-15 kilométeres sebességgel északnyugati irányba halad, és csütörtök reggelre érkezhet a Dél-kínai-tenger északkeleti részébe.

Kínában, ahol péntek reggelre várják a tájfun érkezését, II. fokozatúra emelték a tájfun miatt a riasztási szintet. A meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy óvatosságból tartalékoljon élelmet és gyertyát, valamint minden egyéb szükséges felszerelést.

Mint írtuk, júliusban világszerte rekordhőmérsékleteket mértek. A globális felmelegedés hatása a tudósok szerint az is, hogy a viharok szélsőségesebbekké, pusztítóbbakká válnak.