Összecsapásokat jelentettek egy menekülttáborból, áldozatok is vannak

2023.07.30. 09:19
Összecsapások törtek ki vasárnapra virradóra a dél-libanoni Ajn el-Helva nevű palesztin menekülttáborban, legalább egy ember meghalt, hatan, köztük gyerekek megsebesültek − közölte a sajtóval vasárnap egy palesztin tisztségviselő.

Munír al-Makdah, a Fatah palesztin párt munkatársa hozzátette, igyekeznek véget vetni a harcoknak, és megbüntetni a felelősöket − írta meg az MTI. 

Tábori források szerint a halálos áldozat az as-Sabáb al-Muszlim (A muszlimok ifjai) nevű iszlamista csoport egyik tagja.

Ajn el-Helvában − ahol mintegy 54 ezer palesztin él − nem ritkák a rivális palesztin csoportok közötti összecsapások: elsősorban a Fatah tagjai és a különböző iszlamista fegyveresek között bontakoznak ki harcok.

Legutóbb két hónapja jelentettek összecsapást a táborból, előtte pedig márciusban is konfliktus tört ki.

A libanoni hadsereg rendszerint kimarad az ilyen jellegű incidensekből, a palesztinok lakta táborokban a palesztin csoportok feladata a rend biztosítása.

A tábor lakossága nőtt, miután sok, korábban Szíriában élő palesztin is itt talált menedékre a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen 2011-ben indult felkelést követően.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) adatai szerint Libanonban több mint 450 ezer palesztin menekült él, többségük az országban lévő 12 menekülttábor egyikében. A táborokban a körülmények sokszor rosszak, az itt élőkre pedig különböző korlátozások vonatkoznak, elsősorban a munkavállalás terén.