Halálos veszély, rendkívüli állapot, evakuációk – a szomszédos országokban is pusztít a vihar

2023.08.05. 07:24

Az éjjel egy erős vihar csapott le Magyarország jelentős részén.  Hajnalban Budapesten és környékén, valamint Nógrádban okozott jelentős károkat a vihar. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, a vonatközlekedésben több helyen is fennakadások vannak a kidőlt fák miatt.

A szomszédos országok egy részében – főként a nyugati országokban – is hasonló helyzet alakult ki. Az osztrák Kronen Zeitung azt írja, hogy elsősorban Karintia tartományt sújtotta a vihar,

és attól tartanak, hogy a tartomány központjában, Klagenfurtban átszakadhat egy gát.

A Viktring nevű városnegyedben lévő Sattnitzdamm átszakadásának veszélye miatt polgárvédelmi riasztást is elrendeltek, és a közelében már homokzsákokat pakolnak, felkészülve a legrosszabbra. Mindeközben a lakosságot is figyelmeztették a veszélyre.

Ugyanígy tettek a Karintia délkeleti részén fekvő Eisenkappel-Vellachban, ahol Elisabeth Lobnik polgármester egy drámai üzenetet tett közzé:

Kérem, maradjanak otthon, mert halálos veszély fenyeget!

A település közelében lévő folyó ugyanis kiöntött, és sárlavinától is tartanak. Egy másik karintiai településen,  St. Paul im Lavanttalban pedig már meg is kezdődött az evakuáció a heves esőzések miatt: eddig 70 házat kellett kiüríteni. Ezenkívül a klagenfurtvidéki járásban és egy Waidisch nevű faluban is evakuálni kellett jó néhány embert. 

Karintia mellett Stájerországban is kiöntöttek a folyók néhány helyen. A meteorológusok arra számítanak, hogy nem javul egyhamar a helyzet.

Halálesetek és óriási károk Szlovéniában, Horvátországban is megemelkedett a Száva vízszintje 

A minap már írtunk arról, hogy Szlovéniában komoly károkat okozott a vihar.

Azóta halálos áldozata is volt az extrém időjárásnak: eddig legalább három ember vesztette életét az országban. Egyikük szlovák állampolgár, míg a másik két ember holland volt, és mindannyian Kranj város térségében haltak meg. A haláluk pontos okáról, részleteiről egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.  

A horvát Index.hr szerint Celje városának környékéről, a Savinja folyó mentén mintegy 4000 embert kellett evakuálni még tegnap délután az áradások miatt. Az árvíz autókat is elsodort, és még arra is volt példa, hogy a bajbajutottakat egy katonai helikopterrel kellett kiemelni.

Robert Golob miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett, és azt mondta, hogy

Szlovéniát olyan súlyos, katasztrofális természeti csapás érte, mint még soha.

„Már most tudjuk, hogy a kár rekordméretű lesz, valószínűleg az eddigi legnagyobb a független Szlovénia történetében – mondta a kormányfő egy sajtótájékoztatón.

A Száva folyó ugyancsak több helyen kiöntött, annak a vízszintje Szlovéniában szombat reggel érheti el a csúcsot.

Ami Horvátországot illeti, ott egyelőre viszonylag jó a helyzet. Ugyanakkor a Száva vízszintje megemelkedett, és Zágrábban már attól tartanak, hogy kiönthet a folyó. 

Több utat le is zártak, és néhány buszjárat közlekedését is módosítani kellett a veszély miatt. A Száva mellett a Mura folyónál is készültség van, árvízvédelmi intézkedéseket tettek a hatóságok.