Erdőtüzek pusztítanak Portugáliában

2023.08.08. 15:05
Több ezer hektáron pusztítanak az erdőtüzek Portugáliában. Hétfő éjjel már 800 ember vett részt a déli Odemira város közelében tomboló tűzvész felszámolásában, és több mint 1400 embert kellett evakuálni. Legalább kilenc tűzoltó megsérült a tűzzel való küzdelem közben.

A tűz Odemira közelében kezdődött szombaton. A lángokat az erős szél délre, Algarve, Portugália fő turisztikai régiója felé sodorta.

A tűzvész eddig mintegy 6700 hektárnyi területet pusztított el, miközben összesen 19 falut, négy turistaszállást és egy kempinget kellett evakuálni miatta. A város polgármestere, Helder Guerreiro kritikusnak nevezte a helyzetet – írja a BBC.

Az ország középső részén több autópálya-szakaszt le kellett zárni, köztük az A1-es út Lisszabon és Porto közötti szakaszát.

A tűzoltás támogatására összesen tizenhat vízibombázó repülőgépet vetettek be

Spanyolországban több száz hektárnyi területet felperzselő három nagy kiterjedésű tüzet sikerült megfékezni hétvégén, de az ország nagy részén továbbra is meteorológiai riasztás van érvényben.

A természet erői a Föld számos pontjára kegyetlen csapásokat mértek idén. Erről készült összefoglalónk ide kattintva olvasható.