Tizenegy ember meghalt egy észak-kínai bányarobbanásban

2023.08.22. 16:04
Az északnyugat-kínai Sanhszi tartomány Jencsuan megyéjében található szénbányában történt robbanás hétfő este – írja az MTI.

A jenani katasztrófavédelmi hivatal közleménye szerint a robbanás hétfőn 20 óra 26 perckor történt a Hocsiaja faluban lévő Hszintaj nevű szénbányában, ahol 90 ember dolgozott a föld alatti tárnában a robbanás idején. Nyolcvanegy bányásznak sikerült visszatérnie a felszínre, de ketten a sürgősségi ellátást követően belehaltak a sérüléseikbe.

A föld alatt ragadt további kilenc munkás holttestét kedden találták meg – közölte a hivatal. Hozzátették, hogy tizenegyen könnyebb sérüléseket szenvedtek, a mentők elmondása szerint ők stabil állapotban vannak. A tartományi katasztrófavédelmi minisztérium még vizsgálja a robbanás okát.

Az ABC News cikke szerint a legtöbb ipari baleset Kínában következik be a nem megfelelő szabályozás és biztonság miatt, amin sok cég takarékossági szempontból spórol. A koronavírus-járvány alatt a leállások során 27 százalékkal csökkent az országban az ipari balesetek száma. Ez az egyik legtöbb áldozatot követelő bányabaleset azóta, hogy februárban Belső-Mongólia északi régiójában egy bányaomlásban meghalt 50 ember. 

A bányákban történő halálesetek többsége robbanás miatt történik, ami leginkább a metán és a szénpor felhalmozódása miatt következik be.