18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tizenhat év börtönt kapott a volt rendőr egy nő és egy tinédzser megerőszakolásáért

2023.08.23. 09:24
Egy volt rendőrtiszt 16 év börtönt kapott egy tinédzser lány és egy rendőrnő elleni többszöri nemi erőszak miatt. Az általa megerőszakolt rendőrnő elmondta a bíróságnak, a rendőrség nem védte meg, és nem vették komolyan az állításait.

Adam Provan volt rendőrtiszt börtönbe került egy nő és egy tinédzser többszöri megerőszakolása miatt. A 44 éves férfit júniusban ítélték el hatrendbeli nemi erőszakért, melyeket 2003 és 2005 között követett el rendőrtársa ellen.

Bűnösnek találták továbbá egy 16 éves lány kétrendbeli megerőszakolásában is, akivel egy vakrandin ismerkedett meg – írja a Sky News.

Provant még 2018-ban kilenc év börtönre ítélték a 16 éves áldozat megerőszakolásáért. Három évet és három hónapot ült börtönben, mielőtt sikeres fellebbezést nyújtott be. Amikor májusban újra tárgyalásra küldték az ügyét, hat új nemi erőszakkal kapcsolatos vádpontot adtak hozzá.

A Wood Green-i koronabíróságon Provan elítélésekor a bíró megállapította, hogy a férfi bűncselekményének „állandósága és súlyosság” egyértelmű volt, és hozzátette, „tetteivel szégyent hozott a rendőrségre”.

Az ügyész szerint Provan arra használta fel a pozícióját, hogy elnyerje a fiatal nők bizalmát, és bebizonyosodott, hogy rendőrként dolgozva veszélyt jelentett a nőkre.

Ez az eset még inkább rávilágít arra, hogy a rendőrségi erőkön belül éberségre van szükség a toborzás, az átvilágítás és a biztonsági eljárások során

– mondta az ügyész.

Az általa megerőszakolt rendőrnő, aki még mindig a rendőrségnél szolgál, azt mondta, hogy állandóan félt attól, hogy Provan megöli őt, és úgy érezte, hogy a férfi érinthetetlennek tartja magát.

A nő elmondta a bíróságnak, úgy érezte, a rendőrség nem védte meg, és nem foglalkoztak Provannal sem. A Metropolitan Police rendőrfőnök-helyettese azt mondta, sajnálja, hogy a nő állításait nem vették komolyan.

Sadiq Khan, London polgármesterének szóvivője borzalmasnak nevezte az esetet, és hozzátette, hogy elkötelezett amellett, hogy a Metropolitan Police-t elszámoltassa.

A Metropolitan Police azt állítja: azon dolgozik, hogy kiderítse, vannak-e további áldozatok, és a férfi teljes rendőrségi múltját felülvizsgálják.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.