Lélegeztetőgéppel tartják életben a romániai autógáz-robbanás kilenc súlyos sérültjét

2023.08.28. 17:36
Továbbra is lélegeztetőgéppel tartják életben a szombat esti romániai autógáz-robbanás kilenc súlyos égési sérültjét, akik közül hármat hazai, hatot pedig külföldi kórházakban ápolnak – közölte hétfőn a bukaresti egészségügyi minisztérium.

Mint arról az Index is beszámolt, halálos áldozattal járó robbanások rázták meg Románia egyik benzinkútját szombaton. A Bukarest melletti töltőállomás közelében 46-an megsérültek.

Vasárnap 12 égési sérültet szállítottak a román védelmi minisztérium egészségügyi küldetésekre kialakított repülőgépeivel külföldre – Brüsszelbe, Milánóba, Berlinbe, Grazba, Bécsbe, Lübeckbe és Bergenbe.

A legsúlyosabb – bőrfelületük 80, illetve 45 százalékát érintő – égési sérüléseket szenvedett pácienseket Olaszországba vitték – írja az MTI.

A Romániában ápolt további 29 könnyebb és közepes esettel együtt jelenleg a szombati baleset 44 sérültje van kórházban – közölte a tárca.

Ketten meghaltak a robbanásokban

A robbanásoknak két halálos áldozata van: az autógáz-töltőállomással szemben lakó házaspár. Médiabeszámolók szerint a gázszag miatt ajtót nyitó asszony egész teste lángba borult a robbanás pillanatában, és testfelületének 95 százaléka megégett.

Ennek láttán férje szívrohamot kapott és meghalt, a menthetetlen állapotban lévő asszony pedig vasárnap délben hunyt el.

A Bukaresttől 25 kilométernyire lévő Crevedián egy olyan autógáz-töltőállomásnál következett be két órán belül két pusztító robbanás, amelynek a működési engedélyét – szabálytalanságok miatt – már három éve bevonta a tűzoltóság.

A környék lakói szerint azonban a – caracali polgármester fiának tulajdonában lévő – cég alkalmazottai továbbra is rendszeresen töltöttek itt át LP-gázt egyik tartálykocsiból a másikba. Ez történt szombat este is, amikor az első robbanás bekövetkezett. A második robbanásban 43 tűzoltó sérült meg, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos házakra.

Több ház leégett és megrongálódott

Crevedián 8 ház teljesen kiégett, a lángok pedig 11 másikat részlegesen megrongáltak. A DN1A jelzésű főutat hétfőn sem nyitották még meg a forgalom előtt, mert a robbanás helyszínén nem fejeződött be a szakértői vizsgálat.

Az egykori töltőállomáson épen maradt, LP-gázt tartalmazó tartálykocsikat továbbra is vízsugarakkal hűtik a tűzoltók.

Románia déli részén hétfőn másodfokú hőségriadó van érvényben a negyedik napja tartó kánikula miatt.