Eltemették Jevgenyij Prigozsint

2023.08.29. 17:26

A Wagner-vezértől kedden délután vettek végső búcsút egy zárt körű szertartás keretében Szentpéterváron – írja a Sky News.

Jevgenyij Prigozsin szóvivői a közösségi médiában közzétett felhívásukban jelezték, hogy „akik búcsút kívánnak venni” a Wagner-vezértől, azokat várják a szentpétervári Porokhovszkoje temetőben.

A temetés előkészületeit nagy titok övezte, a Wagner-vezér gyászszertartásával kapcsolatban korábban a Kreml azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem vesz részt rajta.

Senki sem élte túl a zuhanást

Mint megírtuk, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely augusztus 23-án a tveri régióban lezuhant. 

Az orosz Nyomozó Bizottság vasárnap bejelentette, hogy a Wagner-vezér magángépén meghaltak személyazonosságát kivétel nélkül sikerült megállapítani, a genetikai vizsgálatok alapján megfeleltek az utaslistán feltüntetett személyeknek, amelyek között a Wagner-vezér mellett az egyik parancsnok, Dmitrij Utkin neve is szerepelt.

A gépen utazott még a Wagner-csoport logisztikai vezetője, Valerij Csekalov, valamint Prigozsin négy testőre és a repülőgép személyzetének három tagja.

A szentpétervári Szevernojje temetőben kedden több tucatnyi ember csatlakozott Csekalov családjához, akik közül néhányan vélhetően Wagner-zsoldosok és Prigozsin üzleti birodalmának alkalmazottai voltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy donyecki vezetővel tartott megbeszélése alkalmából beszélt a repülőgép-szerencsétlenségről. Részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak. Prigozsint nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amelyet Oroszország nem felejt el. A Kreml cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy köze lenne Prigozsin és a többi utas halálához.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.