Eritreai menedékkérőkkel csaptak össze az izraeli rendőrök

2023.09.03. 08:55
Több tucatnyi ember megsérült Tel-Avivban, köztük néhányan éles lövéstől, abban az összecsapásban, ami eritreai menedékkérők és az izraeli rendőrség közötti zajlott szombaton. A több száz tüntető ellen kábító gránátokat, könnygázt és szivacsgolyókat vetettek be a hatóságok.

A zavargások azután robbantak ki, hogy az eritreai kormány ellen tiltakozó aktivisták közölték: arra kérték az izraeli hatóságokat, hogy mondjanak le egy szombati nagykövetségi rendezvényt. A tüntetők azonban az eritreai rezsim támogatóival is összecsaptak – írja a BBC.

A tudósítás szerint vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy az éles lövés alkalmazása jogszerű volt-e. A helyszínen bizonyítékokat is gyűjtöttek.

Az Isaias Afwerki elnök uralma miatt Eritreán belül kialakult megosztottság átterjedt a diaszpórára; az elmúlt hetekben ez volt a legutóbbi erőszakos cselekmény. Izraeli híradások szerint a tüntetők egy olyan helyszín felé vonultak, ahol a rendezvényt tartották volna.

Kezdetben rendőrségi kordonok tartották vissza őket, de később sikerült áttörniük azokat.

A helyiek szerint Tel-Aviv központjában háborús övezetnek tűntek az utcák, miközben rendőrségi helikopterek zúgtak a fejük felett, és izraeli rendőrök éles lövedékeket lőttek a levegőbe.

A tüntetők össze is csaptak a rendőrökkel, megrongálták az autókat, és betörték a közeli üzletek ablakait. Az izraeli rendőrség közleménye szerint a rendőrök azért használták fegyvereiket, mert úgy érezték, hogy életveszélyben vannak. Közlésük szerint legalább 27-en megsérültek a zavargásokban.

Becslések szerint mintegy 18 ezer eritreai menedékkérő tartózkodik Izraelben, akiknek többsége évekkel ezelőtt illegálisan érkezett az egyiptomi Sínai-félszigeten átkelve. Elmondásuk szerint a veszély, az üldöztetés és a kötelező katonai behívás elől menekültek „a világ egyik legelnyomóbb országából”.

Bár úgy tűnik, hogy a rezsimet támogató eritreaiak menekültként nem szorulnának nemzetközi védelemre, az izraeli hatóságok a helyi média szerint nem tesznek különbséget a menedékkérők között politikai hovatartozásuk alapján.

Mivel Eritrea az Etiópiától való függetlenségének 30. évfordulóját ünnepli, a diaszpóra ünnepségeket tartott.

Izrael mellett azonban néhányat Európában és Észak-Amerikában is tiltakozások és erőszakos cselekmények tarkítottak – a múlt hónapban a kanadai Torontóban egy háromnapos eritreai kulturális fesztivált töröltek, miután az eritreai rezsim támogatói és ellenzői összecsaptak.