Egy szlovák politikusnőt molesztálhattak Erdogan testőrei az elnöki palotában

2023.09.11. 08:00
A Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselőnője, Vladimíra Marcinková egy podcastban mesélte el, mi történt vele pár éve, amikor Erdogan Szlovákiába látogatott. A fiatal nőt, aki akkor az elnöki palotában dolgozott, fogdosni kezdték, majd a száját is megpróbálták befogni a török elnök testőrei, végül egyik kollégája hallotta meg a sikolyát.

2015-ben történt az eset még Andrej Kiska elnöksége alatt, amikor a török elnök, Recep Tayyip Erdogan Pozsonyba látogatott. Marcinková 24 éves volt a történtek idején, akkor az elnöki palotában dolgozott Kiska mellett. A török elnök egy kétoldalú találkozóra érkezett az országba – írja a parameter.sk.

Felfigyeltem a kellemetlen pillantásokra, ilyesmit megéltem már Mexikóban és Chilében is. Egyedüli szőkeként voltam jelen, nagyon kellemetlen volt, ahogy végigmértek némely férfiak

– kezdte a képviselőnő. Szerinte már az egyik találkozón kinézték őt magának a testőrök.

Amikor már nem volt dolga a török delegációval, visszament az irodájába dolgozni. Az egyik török testőr viszont benyitott, majd elindult felé anélkül, hogy bármit is szólt volna. Rögtön utána jött egy másik is.

Elővették a telefonjukat, mondván, hogy szeretnének egy fotót, de én azt mondtam, hogy köszönöm, nem. Közelebb jöttek, győzködtek, majd fogdostak, én pedig segítségért kiáltottam. Befogták a számat, de szerencsére a kiáltásomat meghallotta akkori kollégám, Pavol Sybila, aki a másik helyiségben volt

– szögezte le.

Állítása szerint, amikor a kollégája megérkezett, a testőrök megijedtek és távoztak. Sybilát is keresték az ügyben most a szlovák lapok, így megerősítette, hogy valóban így történt.

Még egy órát ott maradtam vele, nehogy megismétlődjenek a történtek. Kellemetlen és váratlan dolog volt, mivel a legmagasabb szintű hivatalos találkozókon ilyesmire nem számít az ember

– fogalmazott a szemtanú. 

A képviselőnő közölte, hogy nem akarta az elnököt ezzel zaklatni, a kollégái viszont azonnal elmondták neki, hogy mi történt. Mindezt Andrej Kiska is megerősítette, és elmondta, hogy a testőrök tisztességtelenül bántak a hölggyel. A rendőrség azonban semmit sem tett, mert nem volt „fizikai támadás”.

Magyarországon is lehettek problémák velük 

Korábban beszámoltunk róla, Magyarországra érkezett a török elnök augusztus 20-án, akinek egy férfi bemutatott a két kezével, majd nem sokkal később leteperték a török elnök biztonságiaknak kinéző emberei.

Végül a TEK és a rendőrség menekítette ki, mert attól féltek, hogy „megölik” a demonstrálót.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint az államfő testőrei aránytalanul és indok nélkül léptek fel a férfival szemben. 

Az ügy kirobbanásakor kerestük a rendőrség sajtóosztályát e-mailben, majd telefonon, ahol azt ígérték, hogy válaszolni fognak nekünk. Azonban eddig a feltett kérdésekre nem érkezett válasz az Indexhez. 

A török elnök biztonsági személyzete agresszióval válaszolt 2017-ben egy demonstrációra az Egyesült Államokban is. Akkor a török elnök őrei megverték az Erdogan ellen tüntetőket.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.