2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Alekszandar Vucsics: Magyarország modell Szerbia számára

2023.09.15. 06:39
Magyarország modell Szerbia számára – mondta Alekszandr Vucsics szerb államfő a Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából tartott gálavacsorán. Novák Katalin köztársasági elnök házigazdaként azt emelte ki, hogy a két országot stratégiai partnerség fűzi egymáshoz.

A szerb államfő hangsúlyozta, sokat tanultak Magyarországtól, és köszönik az elkötelezettséget, a Szerbiának nyújtott támogatást.

A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott:

Alekszandar Vucsics a kezdetektől velünk van. Magyarország és Szerbia mostani viszonya jól mutatja, miként volt képes a két ország túllépni a történelmi tragédiákon és eseményeken, és példamutató módon összefűzni erőit.

Hozzátette: közös reményük, hogy képesek lesznek megfelelni a demográfiai kihívásoknak.

A szerb államfő a kétnapos budapesti tanácskozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia nagyon rossz helyzetben van, de talán mégsem annyira, mint néhány évvel ezelőtt.

Növeltük az anyáknak, illetve a gyerekek után járó pénzügyi támogatást, ami az elmaradottabb, szegényebb régiókban hozott eredményeket, a nagyvárosokban azonban sajnos nem sikerült előrelépnünk a demográfiai mutatókban

– mondta Alekszandar Vucsics, aki szerint további támogatásokat kell biztosítani a családok, a hagyományos értékek védelméért.

„A demográfiai csúcson csütörtökön elhangzott beszédek, köztük Novák Katalin felszólalása is ebbe az irányba mutatott” – fogalmazott, hozzátéve, hogy jelentős figyelmet kell fordítani arra a harcra is, amelyre a közösségi médiában tapasztalható negatív tendenciák miatt van szükség. Egy példát említve különösnek nevezte, hogy egy macska vagy egy kutya több like-ot kap, mint egy kisgyerek.

A szerb államfő azt mondta, új utakra, elgondolásokra van szükség, hogy áttörést lehessen elérni, ezért ajánlja mindenkinek a mostani, már ötödik alkalommal megszervezett budapesti konferenciát.

Brüsszeli programom miatt csak késve tudtam Budapestre érkezni, de rögtön találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel. A szerb–magyar kapcsolatok minden tekintetben történelmi csúcsponton vannak

– jelentette ki Vucsics, hozzátéve, sokat tanulnak a magyar emberektől, „követendő modell számunkra, amit Magyarország tesz”.