Két medvét is halálra gázoltak Erdélyben

2023.09.17. 14:14

Két elpusztult medvét is találtak az út mellett Erdély délkeleti részén – írja a Maszol. Az első tetemet szerda este találtak meg Réty közelében.

Nem sokkal később, csütörtök reggel Oltszem bejáratánál ismét egy elpusztult medvét fedeztek fel.

A Kovászna Megyei Környezetőrség közösségi oldalán ismertette, hogy a helyszínre a rendőrség, a környezetvédelmi ügynökség, állatorvosok és a helyi önkormányzat is kivonult.

AZ ÁLLATORVOSOK MINDKÉT ESETBEN MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY A MEDVÉKET HALÁLRA GÁZOLTÁK.

A környezetőrség illetékesei eltávolították az útról a vadakat.

Mint írtuk, szeptember 4-én a romániai A3-as autópálya Kolozsvárt elkerülő erdélyi szakaszán szintén halálra gázoltak egy medvét. 

Romániában nem először fordult elő, hogy autópályán gázoltak medvét. Négy éve az A1-es, dél-erdélyi autópályán a Szeben megyei Ecsellő (Aciliu) térségében történt medvegázolás alkalmával négy személy könnyebb sérülést szenvedett, két gyermek pánikrohamot kapott, négy jármű pedig megrongálódott. Öt éve három medvét gázoltak el gépkocsik az A1-es autópálya ugyanazon szakaszán.

Túlszaporodott a medveállomány 

Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter szerint Romániában az utóbbi hét évben ötvenszeresére nőtt a medvék okozta károk száma és ötszázszorosára az értékük.

A környezetvédelmi tárca korábban évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, de 2016-ban a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány betiltotta a populációszabályozó medvevadászatot, és az állomány elszaporodott, a lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak pedig számos esetben okoztak személyi sérülést és anyagi kárt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport