Erdogan az EU-t ostorozza, a török parlament még ma igent mondhat a svéd NATO-csatlakozásra

2023.10.01. 17:34
Recep Tayyip Erdogan török elnök reagált az ankarai terrortámadásra, parlamenti nyitóbeszédében pedig az Európai Unióról, a török csatlakozási folyamatról mondta el a véleményét. A török parlament órákon belül jóváhagyhatja a svéd NATO-csatlakozást.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai terrortámadásra reagálva azt mondta, hogy a terroristák sohasem fogják elérni a céljaikat. Vasárnap két öngyilkos terrorista támadta meg a belügyminisztérium épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. A támadásban két rendőr könnyebben megsérült. 

A televíziós felvételeken különleges bombakereső egységeket lehetett látni, amint egy, a parlament és a minisztériumok közelében parkoló gépkocsit vizsgálnak át, amelynek közelében egy rakétavető feküdt az úttesten. Az elkövetők kiléte egyelőre ismeretlen, egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a merényletet, miközben a török parlamentben pont most kezdődik a nyári szünetet követő őszi ülésszak. Az AFP török hírforrásokra hivatkozva azt írta, hogy lövések is dördültek a kormányzati negyed közelében.

A polgárok békéjét és biztonságát fenyegető gazemberek nem érték el céljaikat, és soha nem is fogják elérni azokat

– idézi Erdogant az ahram.org.

Erdogan az Európai Uniót támadja

A török elnök nyitóbeszédében azt mondta, hogy Törökország az elhúzódó csatlakozási tárgyalások után már semmit sem vár az Európai Uniótól.

Törökország már semmit sem vár az Európai Uniótól, amely 40 éve várakoztat minket az ajtaja előtt. Mi minden ígéretünket betartottuk, amit az uniónak tettünk, de ők szinte semmit sem tartottak be. Nem fogadunk el semmilyen új feltételt vagy követelést

– fogalmazott Erdogan. A török parlament elvileg hamarosan jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást. Erdogan a héten jelentette be, hogy a török parlament kész jóváhagyni a svéd NATO-csatlakozást, ha az Egyesült Államok F–16-os vadászgépeket ad át Törökországnak. Ha ma a török parlament igent mond, Magyarország lesz az egyetlen tagország, amely útját állja a svédek csatlakozásának

Frissítés

A PKK kurd fegyveres csoport vállalta a felelősséget az ankarai terrortámadásért – írja az Al Jazeera.

Áldozati akciót hajtott végre a török belügyminisztérium ellen a Halhatatlan Brigádunk egy csapata

– közölte a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt). 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport