Fontos tanulságot osztott meg az ankarai terrortámadásról Szijjártó Péter

2023.10.02. 06:52
Az ankarai terrortámadás újra rávilágít arra, hogy mennyire fontos lenne a terrorizmus elleni globális erőfeszítések növelése – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A világszintű terrorfenyegetettség soha nem volt még annyira súlyos, mint manapság. Ennek alapvetően két kiváltó oka van: az extrém, szélsőséges ideológiák gyors terjedése és az egyre erőteljesebbé váló migrációs folyamatok felerősödése – írja közösségi oldalán a tárcavezető.

Mi török barátaink mellett állunk és szorgalmazzuk az Európai Unió és Törökország terrorellenes együttműködésének szorosabbra fűzését 

– szögezte le Szijjártó Péter.

Hozzátette, a terrorizmus megfékezésének leghatékonyabb módja tehát a szélsőséges ideológiák visszaszorítása és a migráció megállítása lenne.

A Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport követhette el a merényletet

Mint írtuk, vasárnap reggel két ember terrorcselekményt hajtott végre Ankarában. Ali Yerlikaya török belügyminiszter beszámolója szerint a reggeli órákban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantás utáni lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött – adta hírül az MTI.

Az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére.

A merényletet szimbolikus jelentőséggel bíró napon követték el. Vasárnap ült össze ismét a török parlament a nyári szünetet követően, megkezdve őszi ülésszakát.

Ez volt az első robbantásos merénylet Ankarában 2016 óta. Egy magas beosztású rendőrtiszt közlése szerint a terroristák a fővárostól 260 kilométerre délkeletre fekvő Kayseriben rabolták el a támadásra használt kisteherautót, amelynek vezetőjét megölték.