Megölték a Hamász két magas rangú tisztviselőjét – állítja az izraeli hadsereg

2023.10.10. 17:47
Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy a Gázát ért dróncsapásokban megölték a Hamász gazdasági miniszterét és a palesztin iszlamista szervezet egy másik magas rangú tagját. Közben a Hamász rakétákkal támadta Askelón városát.

Az izraeli hadsereg szerint Javad Abú Samala gazdasági miniszter a Hamász pénzeszközeit kezelte „a Gázai övezetben és azon kívül”, írja a The Times of Israel. A másik halott, Zakarija Abú Moammar pedig a belső kapcsolatokért felelt a szervezeten belül, állítja az IDF.

Az izraeli hadsereg szerint utóbbi Jahja Szinvarnak, a Hamász egyik elnökének volt a bizalmasa.

Friss hír, hogy a Hamász kedd délután rakétákkal támadta Askelón városát. Korábban a szervezet figyelmeztetett, hogy helyi idő szerint délután 5 órakor támadást indít a település ellen, válaszul a Gázai övezetet ért izraeli légicsapásokra. Az első hírek szerint a támadásban egy hotel megrongálódott.

Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Közben a Hamász Izrael elleni támadásának halálos áldozatainak száma 1000 fölé emelkedett – közölte egy izraeli katonai tisztviselő.

„Támadásba lendülünk, és megtámadjuk a Hamászt és minden más csoportot, amely a Gázai övezetben tartózkodik” – mondta Dan Goldfusz dandártábornok a Sky News beszámolója szerint.

Az izraeli megtorló akciókban megölt palesztinok száma legalább 830-ra emelkedett a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Az Indexnek egy Izraelben élő, magyar származású nő elmondta, hogy óriási a fejetlenség és a káosz, és mindenki a hozzátartozóját keresi. Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamász terroristái egyszerűen rájuk gyújtották a saját házukat.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.