„Nem álhír a hullákon táncolás és a gyerekek elrablása, ez már tényleg háború”

33XZ97P-highres
2023.10.11. 15:23
Dobos Richárd, a Fővárosi Nagycirkusz artistája Izraelben tartózkodott, amikor a Hamász brutális terrortámadást indított Izrael ellen. Az artista először nem hitte el, hogy ilyen nagyszabású akció zajlik az ország ellen. Próbálta megőrizni a lélekjelenlétét, nem hagyta, hogy eluralkodjon rajta a pánik. A magyar légierő segítségével jutott haza.

„Egy izraeli barátnőm hívott, amikor a terroristák támadást indítottak és elkezdték bombázni Izraelt, hogy mit keresek én a tengerparton. Azt mondta, hogy azonnal menjek vissza a hotelbe. Először csak nevettem, mondtam is neki, hogy ne hülyéskedjen már, ne vicceljen velem, mindenki éli az életét, fut, strandröplabdázik vagy úszik a tengerben. Erre ő azt mondta, hogy nem viccel, és akkor megszólaltak a szirénák, mindenki futásnak eredt, megkérdeztem a helyieket, hogy mi most a protokoll, mert nem tudtam, mit kell tennem” – mondta Dobos Richárd, a Fővárosi Nagycirkusz artistája az Indexnek. 

Dobosnak azt mondták a járókelők, hogy kövesse őket, egy hotel terasza alá álltak be, a Vaskupola éppen akkor semmisítette meg a Hamász egyik felettük repülő rakétáját. Egy helyi nő azt mondta neki, hogy tíz percet várjon, mielőtt továbbmegy, mert a lehulló törmelék még veszélyt jelent, sérülést okozhat.

Az izraeli barátnőm újra hívott, azt mondta, hogy mindenképp menjek vissza a hotelbe, mert már nem a bombázás a fő veszélyforrás, hanem az, hogy a terroristák áttörték a kerítést, az utcákon vannak. Tel-Aviv száz kilométerre volt a támadások helyszínétől, de azt gondoltam, hogy bármelyik pillanatban megérkezhetnek

– mondta az artista, akinek a barátai az első riadó alkalmával dörömbölésre ébredtek, a lépcsőházban várták meg a támadás végét, mert a szállodának nem volt bunkere, pincéje. Az artista társaival közösen döntött úgy, hogy északra utaznak, Haifa felé vették az irányt, de kiderült, hogy Libanon felől is támadják Izraelt, ezért este visszatértek Tel-Avivba, és úgy határoztak, amint lehet, elhagyják az országot.

Először sírtam aztán nevettem, rajtam így jött ki a félelem. Szerencsére a pánik nem uralkodott el rajtam. Működésbe lépett a Vaskupola, felrobbantották a rakétát, aztán ijesztő csend következett, olyan volt, mintha a tengert is kikapcsolták volna. Este a szállodában talán mégis eluralkodott rajtam a pánik. Gondolkodtam, hogy Úristen, most menjek, vagy maradjak?

– mondta Dobos, aki szerint szombat délelőtt még az izraeliek sem mérték fel, hogy mekkora a baj. Amikor megtudták, hogy a Hamász terroristái Izrael területén gyilkolnak és embereket rabolnak el, átértékelték a helyzetet. A lakosság összefogott. Dobos egyik ismerőse elment főzni a katonáknak, a férje bevonult a seregbe, egy másik barátja pedig azonnal elment vért adni. Szállásukhoz közel az egyik épületbe csapódott az egyik rakéta, amit nem sikerült megsemmisítenie a védelmi rendszernek.

Nem álhír a hullákon táncolás, a gyerekek elrablása. Tényleg így van. Az izraeli barátaim is erről beszéltek. Azt láttam rajtuk, hogy ez már nem a megszokott, szokásos bombázás, hanem ez már tényleg egy háború

– tette hozzá az artista

Az evakuáció

Dobosékat a Fővárosi Nagycirkusz külügyekkel foglalkozó munkatársa kereste meg azzal, hogy tudják, kint tartózkodnak, és lehetőségük van arra, hogy mentesítő járattal hazatérjenek. A Wizz Air mindeközben már felfüggesztette izraeli járatait, nem volt kérdés, hogy elfogadják-e a lehetőséget. A hazaútra a cirkusz munkatársai regisztrálták az artistákat az erre létrehozott applikációban. Szombaton egésznap támadott a Hamász, többször óvóhelyre kellett vonulniuk az este folyamán is, vasárnap pedig e-mailben értesítették őket arról, hogy mikor indul el értük a magyar légierő repülőgépe.

Mindenki rohant a reptérre, és a magyarok is összefogtak. A reptéren egy kávézónál gyülekeztünk. Jöttek a követség munkatársai és velük együtt a kinti önkéntesek. Ők mondták, hogy elsőként két gép érkezik, és mindenki fel fog férni, az egyik gép pedig vissza fog fordulni, és aki később érkezik a reptérre, a harmadik járattal haza tud jutni. A többség türelemmel várta a járatot

– mondta Dobos, aki hozzátette, hogy a repülőgépen pszichológus segített nekik feldolgozni a háborús helyzet okozta traumát. Szerinte mindenki segítőkész volt, és minden profin működött az evakuálás alkalmával. Dobost megrázták az izraeli események, hiába tud aludni, még mindig fáradtan, kimerülten ébred

(Borítókép: Az izraeli hadsereg egyik önjáró páncéltörő lövege lövéseket ad le a gázai határ közelében, Dél-Izraelben 2023. október 11-én. Fotó: Jack Guez / AFP)