A Black Lives Matter felrobbantotta az X-et a palesztinok melletti kiállásával

2023.10.12. 20:22
A chicagói Black Lives Matter-csoport egyértelművé tette az Izrael elleni terrortámadásokért felelős Palesztina melletti kiállását X-en közzétett keddi bejegyzésében, amelyet azóta – feltehetően az elítélő reakciók nyomására – töröltek az oldalról. Az ellentmondásos bejegyzésre Elon Musk is reagált.

A Black Lives Matter posztjában egy, a palesztin zászló színeit feltüntető siklóernyős volt látható, amely alá a következő tömör szöveget írták:

Palesztina mellett állok.

A bejegyzés szöveges részében mindössze annyit írt a szervezet, hogy „ez minden”. A rengeteg elmarasztaló hozzászólást begyűjtő posztot azóta törölték.

A BLM Chicago szerda reggel aztán egy olyan frissítéssel jelentkezett, melyben azt írták, olyan üzenetet tettek közzé, „amelyre nem büszkék”.

Palesztina és az emberek mellett állunk, akik mindent megtesznek azért, hogy szabadon élhessenek. Együttérzünk a gyászoló anyákkal; azokkal, akik csecsemőket mentenek ki a romok alól, és azokkal, akiket az a veszély fenyeget, hogy teljesen kiirtják őket

– olvasható a szervezet helyesbítő szándékú bejegyzésében.

 Nem maradt szó nélkül

A bejegyzésre – többek között – a politikai színtér szereplői és számos szervezet is reagált, melyekből a Fox News válogatott néhányat.

Rod Blagojevich, Illinois korábbi kormányzója így kommentálta a csoport megnyilvánulását:

A Black Lives Matter Chicago azokat a siklóernyősöket ünnepli, akik lemészárolták az izraeli fesztiválozókat. Megdöbbentő antiszemitizmus és kegyetlenség. Martin Luther King forog a sírjában.

Aviva Klompas, a Boundless Israel társalapítója „gyomorforgatónak” titulálta a BLM posztját, mivel a siklóernyősök, akik mellett kiállnak, „meggyilkolták, megerőszakolták, megcsonkították és elhurcolták” a békés civileket.

Maga Elon Musk, az X tulajdonosa sem hagyta szó nélkül a dolgot. Azt írta az eredeti bejegyzéshez fűzött válaszában, hogy „egyértelmű állásfoglalás” a BLM megnyilvánulása.

Egy másik Black Lives Matter-csoport is kiállt a palesztinok mellett

A Black Lives Matter Grassroots néven ismert nemzeti BLM-csoport még hétfőn osztott meg egy hosszabb lélegzetvételű bejegyzést az Instagram-oldalán, amelyben leírta:

A Black Lives Matter Grassroots szolidaritást vállal palesztin testvéreinkkel, akik jelenleg a gyarmatosítók 75 éves megszállása ellen lázadnak.

A bejegyzésben a szervezet kifejtette, hogy mivel a palesztinok „évtizedek óta az apartheid és elképesztő erőszak áldozatai, ellenállásukat nem szabad elítélni, hanem kétségbeesett önvédelemként kell értelmezni”.