Izraeli nagykövet a véres harcokról: Kemények leszünk, a terroristák ellen nem lehet hátrakötözött kézzel harcolni

2023.10.12. 10:26
Interjút adott Haim Regev, Izrael brüsszeli nagykövete, aki azt állította, Izrael nem sérti meg a humanitárius szabályokat, miközben az ország rakétákkal támadja a Gázai övezetet a szombati rakétatámadásokra adott válaszcsapásként.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője csütörtök délelőtt közölte, hogy a légierő egész éjszaka támadta a Hamász kommandós egységeinek főhadiszállását Gázában. A Hárec szerint a terrorszervezet haditengerészeti haderejének egy magas rangú tagja meghalt a csapásokban.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szerda este indulatos hangnemben beszélt arról, hogy eltörlik a Hamászt, tehát semmi jele annak, hogy a konfliktus enyhülne, a rakétatámadások fokozódhatnak a következő napokban.

Netanjahu felidézte, hogy a terroristák embereket fejeztek le és égettek el élve, valamint nőket erőszakoltak meg, amivel szerinte még az Iszlám Államot is alulmúlták.

A Hamász minden tagja halott ember

– mondta a kormányfő.

Az ígéret szerint vége lesz a Hamász eddig ismert formájának

A támadások közepette felerősödtek a gázai humanitárius helyzetről szóló bírálatok, amiket Haim Regev most visszautasított. Elmondása szerint Izrael mindent megtesz a palesztin civilek megóvása érdekében a Hamász ellen vívott háborúban.

Izrael nem sérti meg a humanitárius szabályokat. Izrael a terroristák ellen harcol, és ebben a harcban minden eszközt bevetünk azért, hogy megsemmisítsük a Hamászt, és hogy megvédjük a népünket. A terroristák ellen nem lehet hátrakötözött kézzel harcolni. Nagyon világosan szeretném elmondani, hogy kemények leszünk. Nagyon agresszívak leszünk

– reagált Izrael brüsszeli nagykövete Josep Borrell uniós főképviselő kijelentésére, miszerint Izrael megsérti a humanitárius jogot a víz- és az áramszolgáltatás elvágásával.

Haim Regev hozzátette, hogy országa nem a palesztin néppel, hanem a Hamásszal áll háborúban. Nyomatékosította: nyomás alá kell helyezni a palesztin iszlamista fegyveres szervezetet, amely szerinte nagyot hibázott, ugyanis elszámolták magukat Izrael erejét illetően.

„Ennek a szervezetnek az eddig ismert formájában vége van, a háború után, ha eltöröltük a Hamászt, véget ér majd az erőszak körforgása Gázából. Ezzel tisztában kell lenniük. De ők nem racionálisan gondolkodnak” – mondta az Euronewsnak Haim Regev, aki arról is beszélt, hogy Izrael nem kér anyagi vagy katonai segítséget Európától, a morális támogatásra viszont igényt tartanak.