Izrael ultimátumot adott, pánik és káosz van Gázában

33Y424F-highres
2023.10.13. 09:59
Az izraeli hadsereg (IDF) péntek hajnalban ultimátumot adott a Gázai övezet északi részén élőknek, hogy 24 órán belül hagyják el a területet. Mindez pánikot és káoszt eredményezett, és sokan cáfolták, hogy egy nap alatt megoldható lenne a kiürítés.

Szombat óta háború dúl Izraelben. A Hamász támadása után az izraeli hadsereg körbezárta a Gázai övezetet, és folyamatosan bombázzák őket. A minap ebben a cikkben foglaltuk össze a fejleményeket.

A The Times of Israel szerint péntek hajnalban az izraeli hadsereg arra figyelmeztette a Gázai övezet északi részén, Gázavárosban élőket, hogy hagyják el otthonaikat, és meneküljenek a Vádi Gáza folyó déli partjára.

A figyelmeztetés mellett térképen ki is jelölték, hogy hova mehetnek a civilek, ha biztonságban akarnak lenni.

Nem térhetnek vissza Gázavárosba, amíg nem teszünk erről közzé egy újabb közleményt. Ne közelítsék meg az izraeli határon álló kerítést […] Meneküljenek délre a saját biztonságuk és a családjuk biztonsága érdekében, és határolódjanak el a Hamász terroristáitól, akik emberi pajzsnak használnák önöket

– írták a figyelmeztető üzenetben.

Utóbb az izraeli tisztviselők azt is tisztázták, hogy nemcsak Gázavárost, hanem az attól északra lévő területeket is ki kell üríteni. Úgy vélik, hogy onnan már 300-400 ezer palesztin az utóbbi napokban elmenekült, de úgy látják, hogy teljes evakuációra van szükség a Gázai övezet északi részén.

Az ENSZ szerint 24 óra alatt lehetetlen, kitört a káosz

Nem sokkal később Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta: azért adták ki a figyelmeztetést, mert nem a gázai civilek, hanem a terrorszervezet ellen viselnek háborút. A céljuk az, hogy cselekvési szabadságot adjanak a civileknek, és az evakuáció után még nagyobb károkat okozhassanak a Hamásznak.

Az ENSZ a lépésre reagálva közölte, hogy 24 óra alatt nem lehet kiüríteni Gázavárost. Hagari erre mindössze azt mondta, hogy valóban több napba is beletelhet az evakuáció végrehajtása. Mindeközben a Gázai övezetből érkező jelentések szerint kitört a zűrzavar a régióban.

Ez káosz, senki sem tudja, hogy mit kellene most tennie

– mondta Inas Hamdan, az ENSZ palesztinai segélyszervezetének tisztviselője az AP amerikai hírügynökségnek. A hírügynökség szerint a tisztviselő éppen csomagolt, miközben a rokonai pánikban kiabáltak körülötte.

Nebal Farszah, a palesztin Vöröskereszt szóvivője szintén azt mondta: több mint egymillió embert lehetetlen biztonságba helyezni ennyi idő alatt.

Mi lesz a pácienseinkkel? Sérültek, idősek, gyermekek vannak a kórházban

– mondta, hozzátéve: több orvos nem hajlandó magukra hagyni azokat a betegeket, akiket nem tudnak elszállítani, és inkább vállalják az életveszélyt.

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója, Safvat al-Kalout szintén arról számolt be, hogy az evakuációs figyelmeztetés után mindenki azon tanakodik, hogy miként menekülhetne délre.

Több mint egymillió palesztin bepánikolt, össze van zavarodva, és nincs tervük, nem értik, mit kell tenniük. Most a gyerekek kérdezgették tőlem, hogy »hova kellene mennünk«, mire én azt mondtam, hogy nem tudom.

A Hamász felszólította a lakosokat, hogy maradjanak; az alagútrendszer lehet az evakuáció oka

Az MTI szerint Daniel Hagari utóbb azt mondta, hogy a Hamász alagútrendszere fölötti területeket akarják kiüríttetni. Az izraeliek szerint a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban.

Minden csatornán keresztül küldjük a hadsereg üzeneteit, és tudjuk, hogyan érhetjük el őket. Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak

– mondta Daniel Hagari a gázai lakosok értesítéséről.

Mindeközben a Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította a lakosokat, hogy ne hallgassanak a kiürítési felszólításra. Ők azt üzenték a civileknek a honlapjukon közzétett közleményben:

Maradjanak állhatatosan az otthonukban, és tartsanak ki a megszállók undorító pszichológiai hadviselésével szemben.

Megjegyezték azt is, hogy szerintük az izraeliek „tévképzetek” közt élnek, ha azt hiszik, hogy az emberek elmenekülnek majd. „A migráció és menekülés a múlté, nem fog megismétlődni, leszámítva azt, hogy a népünk győztesen visszatér a megszállt területekre” – írták.

750 légicsapás az éjjel, lövöldözés Jeruzsálemben

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjjel 750 célpont ellen légicsapást hajtottak végre a Gázai övezetben. Állításuk szerint e célpontok a Hamászhoz és más terrorszervezetekhez tartoztak, és lebombáztak 12 többemeletes toronyházat is.

A csapásoknak célpontja volt egy parancsnoki központ, benne három olyan Hamász-tisztviselővel, akik az Izrael elleni tüzérségi csapásokban vállaltak szerepet az utóbbi napokban. Ezenkívül alagutakat, katonai létesítményeket, fegyverraktárakat és a Hamász vezető tagjainak lakóházait bombázták.

Mindeközben az éjjel lövöldözés volt Jeruzsálemben, a Heródes-kapunál. Két ember megsérült, a fegyveres lövöldözőt semlegesítették, megölték a rendőrök.

A Hamász szerint legyőzték az izraeli hadsereget, Gáza lesz a temetőjük

Ali Barake, a Hamász Libanonban élő magas rangú tisztviselője – aki már korábban is nyilatkozott a támadásukról – a német dpa hírügynökségnek adott interjút nemrég.

Elmondta, hogy az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy „megsemmisítő háborúval”. Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz „az izraeli hadsereg temetője”.

Hozzátette: „Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek.” Elmondása szerint a szombati akcióval a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget, az „papírtigrisnek” bizonyult.

(Borítókép: Egy palesztin férfi fut egy izraeli légicsapásban eltalált épület romjai között 2023. október 13-án a Gázai övezetben. Fotó: Mohammed Abed / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport