Mennyire kell komolyan venni az ágyipoloska-pánikot?

2023.10.17. 21:03
A közelmúltban bejárta a világsajtót egy feltételezett, Franciaországból induló, európai ágyipoloska-invázió annak minden velejárójával: hátborzongató képekkel, videókkal és persze sok-sok pánikkal. A CNN utánajárt, vajon mennyire valósak a rovarok elszaporodásával kapcsolatos félelmek.

Viszketést keltő bulvárcímlapok, közösségi médiában terjedő, ágyi poloskával fertőzött matracokról és sikátorokba dobott bútorokról készült képek – ezek mind az európai ágyipoloska-pánik kellékei. A CNN utánajárt, hogy indokolt-e a pánik. 

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt: a közelmúltban egyre több utas panaszkodott Franciaország fővárosában, Párizsban arra, hogy a buszokon, a metrón és vonatokon is találkoztak poloskákkal. Állítólag a Charles de Gaulle reptérre közlekedő nagysebességű vonatokon is találtak ágyi poloskát az utasok. 

Néhány entomológus (a rovartan tudósa) és utas szerint a valóság az Európát ellepő poloskákról készült képeknél jóval árnyaltabb: bár poloskák természetesen léteznek – és nagyon is valószínű, hogy az olyan turisztikai központokban, mint Párizs, a nyári utazási hullámokkal újra megszaporodnak –, a tényleges helyzet közel sem olyan kellemetlen, mint ahogyan a párizsi divathét előtt az a közösségi médiában elterjedt. 

Az emberek szeretnek borzongani

Az ágyi poloskák megbújnak az ágyakban, matracokban, éjszaka emberi vérrel táplálkoznak, ébredéskor kellemetlen viszkető kiütéseket okozva ezzel mit sem sejtő áldozatának. 

A párizsi poloskákról szóló jelentések a divathét alatt, szeptember 25. és október 3. között kezdtek napvilágot látni, sőt néhány videó is készült a tömegközlekedési eszközökön mászkáló élősködőkről.

Zach DeVries, a Kentucky Egyetem entomológiai tanszékének adjunktusa a lapnak arról beszélt, hogy 

ugyan a poloskák minden kártevőnél jobban megragadják az emberek figyelmét, nincs ok a pánikra, nincs tényleges poloskainvázió.

Azt tanácsolta az olvasóknak, hogy a poloskák miatt ne mondják le a közelgő európai utazásaikat.

A főként divatrajongók által megosztott különböző videók és képek által gerjesztett pánik hatására a párizsi tisztviselők is csatlakoztak a poloskafelhajtáshoz: megígérték az állampolgároknak, hogy lépéseket tesznek, hamarosan bekapcsolódtak a beszélgetésbe, és ígéretet tettek arra, hogy lépéseket tesznek, mi több, Macron pártja egyenesen törvényjavaslatot terjesztett elő az ágyi poloskák elleni leszámolás céljából.  

Még Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire is bekapcsolódott a kommunikációba: „Senki sincs biztonságban” – írta szeptember 29-én az X-en (korábban Twitter), majd összehangolt intézkedésekről és kockázatmegelőzésről számolt be. 

Az első nyugalomra intő hang a francia egészségügyi miniszter, Aurélien Rousseau volt, ő október 3-án azt közölte, hogy 

nincs ok a pánikra, Franciaországot nem szállták meg a poloskák. 

A fertőzés helyett a félelem azonban továbbterjedt: egészen Londonig. Néhány utas amiatt kezdett aggódni, hogy a poloskák az Eurostar járattal egészen az Egyesült Királyság fővárosába juthatnak. Ehhez kapcsolódva London polgármestere is aggódásba kezdett, valódi aggodalomra okot adónak nevezte a helyzetet, és meg is kezdték az óvintézkedéseket. 

A helyzet betetőzéseként a francia egészségügyi hatóság közzétett egy felmérést, amelyben az szerepelt, hogy az előző öt évben 10 francia háztartásból több mint 1-ben volt poloskafertőzöttség. Joe Rominiecki azonban, az Amerikai Entomológiai Társaság kommunikációs vezetője gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván: nem lehet összefüggésbe hozni az adatokat a jelenlegi szituációval. 

Az ágyi poloskák valóban újra megjelentek, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan azt a médiában bemutatták

  – ezt már  Richard Pollack, a Harvard Egyetem vezető környezetvédelmi közegészségügyi tisztviselője mondta el, aki a közelmúltban poloskamentesen tért vissza egy kéthetes hollandiai, belgiumi, luxemburgi, németországi és franciaországi útról. Azt is megjegyezte, hogy a félelemkeltésnek köze lehet a közelgő franciaországi olimpia megrendezéséhez.

Logikus lépések az ágyi poloskák ellen

Hollandiában egyébként semmi jele a poloskainváziónak, Belgiumban azonban az antwerpeni orvosok „riadót fújtak” a poloskák lehetséges Párizsból való elterjedése miatt. 

A poloskafelhajtás miatt a szakértők óvintézkedéseket javasolnak azoknak, akik sokat utaznak, járják Európát.

Arra kérik őket, hogy alaposan ellenőrizzék át a szállodai szobákat, ügyelve az árulkodó jelekre, mint például a vörösesbarna foltok (melyek az összezúzott, vérrel táplált poloskákból származnak) a matrac varrásán és más puha felületeken.

Egy másik tipp, hogy a bőröndöket minden esetben a csomagtartóban tárolják.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia egyesülete szerint a rovarok jellegzetes édeskés szaga egy másik jele a fertőzésnek, mivel a poloskák olyan vegyi anyagokon keresztül kommunikálnak egymással, amelyek „édes vagy dohos szagot” hagynak maguk után. Felszólították továbbá a fertőzésre gyanakvó utasokat, hogy készítsenek képeket, és azonnal jelentsék a személyzetnek a poloska jelenlétét.