Lengyel állami tévésztár: Komolyabb propagandát csináltunk, mint a kommunizmus idején

2023.10.19. 16:47
A lengyel állami televízió egyik prominens műsorvezetője arról beszélt a hétfői választás után, hogy a lengyel népet egyenesen megmérgezte az utóbbi hónapok propagandája. Nemcsak Marcin Wolski, hanem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői is megjegyezték a túlkapásokat.

„Bűntársként mondom, komolyabb propagandát csináltunk, mint a kommunizmus idején” – vallott színt Marcin Wolski a lengyel állami műsorszolgáltató (TVP) sztárja a választási kudarc után. 

A televízió prominens alakja elismerte, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt alatt az állomás „rosszabb propagandát” folytatott, mint a kommunizmus idején az 1970-es években. 

Úgy véli, ez hozzájárult ahhoz, hogy a PiS elveszítse parlamenti többségét a vasárnapi választásokon.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, október 15-én voltak a parlamenti választások Lengyelországban: a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja nyerte el a legtöbb alsóházi mandátumot, de nem rendelkezik önálló többséggel az országos választási bizottság (PKW) által kedd este ismertetett hivatalos végeredmények szerint.

Wolski a nyilvánosság előtt leginkább egy szatirikus, aktuális eseményekről szóló rovat műsorvezetőjeként ismert az ottani közmédiában. A műsort a TVP többi adásához hasonlóan a PiS programjának népszerűsítésére és az ellenzék támadására használták – erről beszélt a műsorvezető hétfőn, egy választás utáni rendezvényen, a Klub Ronin nevű jobboldali vitafórumon. 

Úgy fogalmazott, hogy

a lengyel nemzetet megalázták az elmúlt hónapok propagandájával,

hozzátéve, hogy őt magát is felfüggesztették, amiért nem illett a keményvonalas támadási stratégiához. Ezenkívül idő- és pénzpocsékolásnak nevezte a kormánypárt „megválasztóit célzó propagandáját”, hiszen, mint mondta, az emberek úgyis a PiS-re szavaznának. 

Az EBESZ is vádolja a hírcsatornát

A vasárnapi választásokról szóló előzetes jelentésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői megjegyezték, hogy a kampány során a TVP szándékosan eltorzította az eseményeket a kormánypárt népszerűsítésével, miközben erősen támadta annak fő riválisait.

Az ellenzék tavaly már megkísérelt benyújtani egy törvényjavaslatot az állami műsorszolgáltató TVP Info hírműsorának eltörléséről, amely szerintük „propaganda” volt. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM