Megoldódott egy 18 évvel ezelőtt elkövetett gyilkossági ügy, a gyanúsított mindent beismert

2023.10.19. 05:54
Egy 18 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosságot ismert be Natalee Holloway arubai eltűnésének fő gyanúsítottja. A 36 éves férfi vádalkut kötött, így a gyilkosság miatt nem emeltek ellene vádat, de zsarolás és csalás bűntette miatt 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Natalee Holloway 2005-ös arubai eltűnésének fő gyanúsítottja beismerte, hogy megölte a lányt, és eltüntette a maradványait. A 36 éves Joran van der Sloot beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát abban, hogy évekkel korábban megpróbált pénzt kizsarolni a tinédzser édesanyjától – írja az AP.

A holland állampolgárságú férfi ellen Holloway halála miatt nem emeltek vádat a szerdai alabamai szövetségi bíróság tárgyalásán, de 20 év börtönbüntetésre ítélték zsarolás és csalás miatt. A vádalku értelmében a mostani ítélet párhuzamosan fog folyni a perui büntetésével, ahol 28 évet kapott Stephany Flores 2010-ben történt meggyilkolásáért.

Anna Manasco amerikai bírónő elmondta, hogy az ítélethozatalkor figyelembe vette van der Sloot beismerő vallomását Holloway meggyilkolásáról és maradványainak megsemmisítéséről.

Ön brutálisan meggyilkolt, egymástól évekre elkülönülő esetekben két fiatal nőt, akik visszautasították a szexuális közeledését

– mondta a bírónő.

Holloway egy osztálytársaival tett iskolai kiránduláson tűnt el Arubán. Utoljára egy bárból látták távozni van der Sloottal. A férfit kihallgatták az eltűnés ügyében, de soha nem vonták felelősségre. A bíróság Hollowayt halottnak nyilvánította, a holttestét soha nem találták meg.

Manasco elmondta, hogy a vádalku értelmében van der Slootnak minden olyan információt át kell adnia, amelyet Natalie Holloway eltűnéséről tudott.

Az ügy közel két évtizede foglalkoztatja a közvéleményt, kiterjedt híradások, könyvek, filmek és podcastok születtek a témában. Holloway családja régóta keresi a válaszokat a lány eltűnésével kapcsolatban, mivel van der Sloot az évek alatt egymástól eltérő beszámolókat adott arról éjszakáról.

Az alabamai szövetségi nyomozók szerint van der Sloot hamisan adta meg Holloway holttestének helyét egy 2010-ben rögzített FBI-rajtaütés alkalmával. Az ügyészek szerint van der Sloot 250 000 dollárt kért Beth Hollowaytől, hogy megtalálja lánya maradványainak helyét. Van der Sloot beleegyezett, hogy elfogad 25 000 dollárt a hely felfedéséért, és a maradék 225 000 dollárt akkor kérte, ha a maradványokat megtalálták.

Van der Sloot azt állította, hogy Hollowayt egy ház alapja alatti kavicsba temették, de később elismerte, hogy ez nem igaz – írta William K. Bryan FBI-ügynök az ügyben benyújtott 2010-es eskü alatt tett vallomásában. Van der Sloot Arubáról Peruba költözött, mielőtt letartóztathatták volna a zsarolási ügyben.

A perui kormány később beleegyezett van der Sloot ideiglenes kiadatásába, hogy az Egyesült Államokban bíróság elé állhasson a zsarolás vádjával. Az amerikai hatóságok azt ígérték, hogy az ügy lezárása után visszaküldik őt a perui őrizetbe.