Az izraeli külügy Greta Thunbergnek: A mészárlás áldozatai a te barátaid is lehettek volna

2023.10.23. 11:32 Módosítva: 2023.10.23. 11:34

Az aktivista a svédországi iskolai klímatüntetések 270. hetének apropójából tette közzé a posztot az X-en múlt hét pénteken.

Ma a Palesztinával és Gázával szemben tanúsított szolidaritás jegyében sztrájkolunk. A világnak fel kell szólalnia az azonnali tűzszünet, valamint a palesztinok és minden érintett civil igazsága és szabadsága érdekében

– olvasható a kép mellett, amelyen Thunberg egy „Gáza mellett állok” feliratot tart a kezében. 

Nem mellékes, hogy ez volt Greta Thunberg első saját bejegyzése a konfliktusról azóta, hogy október 7-én a Hamász megtámadta Izraelt – tehát azokról, akiket a Hamász megölt vagy elhurcolt, egyáltalán nem írt előtte. Október 17-én még megosztott (retweetelt) egy posztot az oldalán: abban az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet arról írt, hogy Izraelnek fel kell hagynia Gáza ostromával, és mindent meg kell tennie a gázai civilek védelme érdekében.

Ilyen előzmények után érthető, hogy az izraeli külügy is reagált Thunberg posztjára. Ők azt üzenték az aktivistának:

A Hamász nem megújuló erőforrásokból állítja elő azokat a rakétákat, amelyek izraeli civileket mészároltak le. A Hamász mészárlásainak áldozatai akár a barátaid is lehettek volna. Beszélj erről!

Greta Thunberg erre egy kommentben válaszolt az eredeti posztja alatt. „Azt mondani sem kell – legalábbis én így gondoltam –, hogy ellenzem a Hamász szörnyű támadásait” – írta, majd megismételte az eredeti posztja második mondatát.

Egy másik probléma is adódott ezzel a bejegyzéssel

A fentebb látható fénykép előtt Greta Thunberg eredetileg egy másik fotót töltött fel, amelyen az aktivista mellett egy mérges ábrázatú plüsspolip is látható.

Azt a fotót végül eltávolították, és helyette töltötték fel azt, amely cikkünk írásakor is elérhető Thunberg oldalán. Az aktivista mindezt azzal indokolta egy későbbi hozzászólásban: „Megtudtam, hogy a korábbi posztomban látható plüssállatot az antiszemitizmus jelképeként is lehet értelmezni, amiről eddig nem tudtam. A képen látható plüss egy olyan eszköz, amelyet gyakran az autista emberek használnak arra, hogy kommunikálják érzelmeiket.” Hozzátette, semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az antiszemitizmust, ezért döntöttek a kép cseréje mellett.

A polip többek közt amiatt vált zsidóellenes jelképpé, mert egy 1938-as, a náci Németországban keletkezett képregényrajz a világot behálózó zsidóság allegóriájaként használta az állatot. Az már ennél frissebb fejlemény, hogy az állat az autisták egyik szimbólumává is vált az utóbbi néhány évben. Thunbergről pedig már közéleti szereplővé válása óta tudni lehet, hogy az autizmus egy enyhébb formájával él együtt.