Négy tinédzser akart terrortámadást elkövetni az izraeli nagykövetség ellen Brüsszelben

2023.10.23. 15:36 Módosítva: 2023.10.23. 15:36

A beszámoló szerint két 15 éves csecsen származású fiút, egy 16 éves franciát és egy 16 éves belgát tartóztattak le, miután augusztusban késsel és puskával felfegyverkezve akartak az izraeli nagykövetségnél rendőröket ölni, majd egy robbanószerekkel megpakolt autót akartak felrobbantani az épület előtt – írja az Israel National News.

A rendőrségi nyomozás megállapította, a négy tinédzser azt tervezte, hogy ha vannak túlélők, őket is megölik. A gyanúsítottak levelezése egy videójáték üzenőfalán és egy WhatsApp-csoportban történt.

Célunk a zsidók terrorizálása. Csak rendőröket ölni nem hatékony. Tudják, hogy munkájuk közben meghalhatnak. De az ott dolgozók azt hiszik, hogy biztonságban élnek

– írták az üzenetküldő alkalmazáson.

A francia tinédzsert korábban már többször megbüntették az iskolában, mert egy, a franciák megölését szorgalmazó dalt énekelt. A hatóságok szerint mind a négy fiatal az ISIS-szel kapcsolatos dzsihadista ideológiát vallott.

A gyanúsítottakat Franciaországban és Belgiumban tartóztatták le. Párizsban egy terrorizmusellenes bíró augusztus 31-én és szeptember 8-án „bűnös terrorista egyesülés” miatt emelt vádat hármuk ellen. A belga fiú ellen Brüsszelben emeltek vádat terrorizmus miatt.

Terrorfenyegetettség

Mint megírtuk,  bombariadó miatt több franciaországi repülőteret is kiürítettek a napokban. Összesen tizennégy francia repülőtér kapott merényletfenyegetést, „legalább nyolc repülőteret” kiürítettek a riasztások miatt – közölte egy rendőrségi forrás.

Hasonló fenyegetések miatt a két nagy nemzetközi párizsi repülőtér kivételével már szerdán kiürítették a legtöbb franciaországi regionális repülőteret, ami 130 járat törlését és jelentős késéseket idézett elő.