Már az egész világ láthatja, félelmetes fegyvert villantott az izraeli haderő

2023.10.24. 18:54

„A Magellán egység a légierővel együttműködve terroristák tucatjait likvidálta az Iron Sting elnevezésű innovatív és rendkívül precíz aknavetővel” – közölte az izraeli légierő az X-en. A légierő által megosztott felvételen látható működés közben. Az Iron Sting GPS- és lézeres irányítással van felszerelve, a lövedéke 120 milliméteres, és 1-12 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

Az Elbit Systems fejlesztette ki, először 2021-ben mutatták be. Az aknavető nyílt terepen és városi környezetben egyaránt használható, miközben precíz célzásával csökkenti a civilek sérülésének lehetőségét – írja az ndtv.com.

Nagyon precíz az Iron Sting

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Index megkeresésre leszögezte, ez a fegyver egy irányított aknavető gránát. A NATO-szabványos 120 milliméteres aknavetőkhöz rendszeresítették. A modern aknavetők már mind hátultöltősek, és nagyjából a tavalyi évben nyilvánították hadra foghatónak a rendszert. A mostani konfliktus az első, amikor élesben, valós harchelyzetben kipróbálták – tette hozzá Kaiser Ferenc.

Az izraeliek a mennyiséget gyakran minőséggel ellensúlyozzák.

Az Iron Sting aknavetőgránátban az a meglepő, hogy ilyen kicsi lőszerhez nem mindig szoktak irányítórendszert kifejleszteni. „Ezt részben azért használják, mert sűrűn lakott területen bújik el a Hamász. A terrorszervezet hírhedt arról, hogy iskolák, mecsetek, piacok, kórházak mellé, valamint alá teszik a fegyverraktárait” – hangsúlyozta az NKE docense.

Ez a 120 milliméteres gránát 14, a 155-ös 45-50 kilogrammot nyom. Kaiser Ferenc arra is rávilágított, hogy a légerő által használt bombák jelentős része 245 kilós. Tehát jóval nagyobb a robbanás, így jelentősebb az úgynevezett másodlagos károkozás: sokkal több civil hal meg akkor, ha telibe találják a célt.

Az IDF (Israel Defence Forces) azért használja ezt a rendszert, mert IGYEKSZIK a polgári áldozatok számát csökkenteni.

A Lahat rakéta hasonló rendszeren alapszik, ugyanakkor azt harckocsikhoz fejlesztették ki (bár helikoptereket is le lehet lőni vele). Ezek a rendszerek elég drágák, így korlátozott számban használják a reguláris haderők.