Ennek kell teljesülnie, hogy elengedjék a Gázában túszként fogva tartott civileket

2023.10.26. 20:00

Mohammed bin Abdulaziz al-Khulaifi vezető főtárgyaló és Katar külügyi államtitkára a Sky Newsnak adott exkluzív interjújában elmondta, hogy a Hamász által foglyul ejtett izraeliek kiszabadításáról szóló tárgyalások folyamatban vannak, és a közvetítők haladást értek el.

„Nagyon nehéz a dolgunk, és nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy a bombázások napról napra folyamatosak. Ettől a feladatunk még nehezebbé vált” – mondta.

Eddig csak négy túszt engedtek szabadon – egy amerikai anyát és lányát, valamint két idős izraeli nőt. A Gázai övezetben több mint 200-an vannak fogságban különböző országokból. A Hetek kérdésére a magyar külügyminisztérium megerősítette, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet két magyar állampolgárt is fogva tart.

Rendkívül kritikus a helyzet

A katariak egyre optimistábbak az áttörést illetően. „A célunk az összes civil túsz szabadon bocsátása. Ezen dolgozunk, ezt szeretnénk elérni. Ahhoz, hogy további előrelépés történjen a további szabadon bocsátások érdekében, szüneteltetni kell a harcokat” – hangsúlyozta a katari államtitkár.

A vezető főtárgyaló szerint a harcok bármelyik fél részéről történő fellángolása, beleértve egy izraeli szárazföldi offenzívát is, magában rejti a veszélyt, hogy a Hamász nem enged szabadon több túszt.

Mohammed bin Abdulaziz al-Khulaifi aggodalmát fejezte ki a Gázába érkező segélyek hiánya miatt is. „Nagyon kritikus a helyzet. A gázai embereknek ma nagyobb szükségük van a humanitárius segítségre, mint valaha” – jelezte.

Mit mond a biztonságpolitikai szakértő?

Tarjányi Péter, az Index állandó biztonságpolitikai szakértője úgy látja, a terrorszervezet valójában nem akarja szabadon engedni az Izraelből elrabolt embereket, élő pajzsként használja fel őket, mint a palesztin lakosságot.

A hírek szerint 210, több országból származó túszt tart fogva hetek óta a Hamász a Gázai övezetben. Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában ugyanakkor azt mondta: ennél jóval kevesebb ember lehet igazából a terrorszervezet kezén, sokakat ugyanis megölhettek már közülük időközben, főleg az idősebbeket, betegeket.

A biztonságpolitikai szakértő szerint nincs valódi szándék a túszok szabadon engedésére, csupán időhúzásra használja őket a Hamász, hogy minél jobban fel tudjon készülni az izraeli haderő szárazföldi műveletére.