Ukrajna gyilkos robotokból álló hadsereget építene

2023.10.31. 21:23
Ukrajna legfiatalabb minisztere, Mihajlo Fedorov gyilkos robotokból álló hadsereget építene, és abban bízik, hogy ebben segítségére lesz Barnes Wallis angol mérnök is.

Mihajlo Fedorov irányítása alatt több tucat, a szovjet időkből maradt törvényt töröltek Ukrajnában, hogy a fegyverek új generációjának létrehozását ösztönözzék, a cél természetesen Oroszország legyőzése. Az állami beszerzési szabályok enyhítésével, a szabad piac szorgalmazásával több mint kétszáz ukrán vállalat vesz részt ebben a projektben – írja a Telegraph

A 32 éves, innovációért felelős miniszter pontosan tudja, hogy a fejlett technológia katonák életét mentheti meg, és hogy a robotika milyen sokat számít a háborúban. Fedorov legújabb célja, hogy robothadsereget hozzon létre, amely olyan feladatokat látna el, amelynek elvégzése gyakran az ukrán katonák életébe kerül. 

A harctérre már megérkeztek azok az automatizált gépfegyverek, amelyek mesterséges intelligenciával rendelkező célzási rendszerekkel bírnak, és nem igényelnek emberi felügyeletet.

A közelmúltban olyan robotok létrehozásáról is érkeztek hírek, amelyek képesek ukrán aknákat elhelyezni és kiásni az orosz erők által a földben hagyott robbanóanyagokat.

Olyan robotokat akarunk, amelyek a lehető legtöbb ellenséges tűzerőt képesek elnyelni, hogy minél kevesebb katonát veszítsünk

– mondta Fedorov, aki azt szeretné, hogy olyan önvezető járművekből álló flottája is lenne Ukrajnának, amely képes fegyvereket mozgatni, lőszert szállítani és sebesülteket evakuálni a frontvonalból. 

A légvédelmi szenzorok következő generációjával már sikeres teszteket végeztek, biztonsági okokból nem közölt titkos technológiát kombinálnak a mesterséges intelligenciával. A szenzor segítségével nyomon lehet követni az orosz rakétákat és drónokat, és teljesen különbözik a NATO-országok által Kijevnek adományozott radarrendszerektől. Fedorov szerint ez egy forradalmi technológia, és jelentős áttörést jelent.