Tömeggyilkosság Lewistonban: kiderült, hogy már öt hónappal ezelőtt is voltak intő jelek

2023.11.01. 06:12
A lewistoni tömeggyilkos családja már öt hónappal a fegyveres támadás előtt figyelmeztette a helyi seriffet, hogy aggódnak a férfi mentális egészségéért. A tartalékosként szolgáló férfit a hadsereg alkalmatlannak találta, miután két hetet töltött a zárt osztályon.

Legalább 18 ember meghalt és 50-60 megsebesült az Egyesült Államokban, a Maine állambeli Lewistonban történt fegyveres támadásban. A tömeggyilkosság felelőseként Robert Cardot nevezték meg, aki ellen a hatóságok 48 órán keresztül folytattak hajtóvadászatot.

A tömeggyilkos nem várta meg, hogy elfogják, búcsúlevelet írt, és öngyilkos lett, holttestét egy erdős területen találták meg Lisbon közelében. Card az amerikai hadsereg tartalékos katonája és lőoktató volt.

Most kiderült, hogy 

a tömeggyilkos családja már öt hónappal a támadás előtt figyelmeztette a helyi seriffet.

Közölték, hogy aggódnak a férfi mentális egészsége miatt, miközben Card lőfegyverhez jutott. A figyelmeztetés után a Sagadohoc megyei seriffhivatal felvette a kapcsolatot Robert Card tartalékos katonai egységének tisztviselőivel, akik biztosították őket, hogy beszélnek Carddal, és gondoskodnak arról, hogy orvosi ellátásban részesüljön – értesült a The Guardian. 

A hadsereg nagyon aggódott miatta

Card tavaly nyáron pszichológiai vizsgálaton esett át, miután a hadsereg egyik kiképzőbázisán kezdett kiszámíthatatlanul viselkedni.

Két hétre elmegyógyintézetbe zárták, mert a katonai bázison hangokat hallott és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog. 

A helyi seriff olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek részletesen bemutatják a gyilkosságok megelőzésére tett sikertelen erőfeszítéseket. 

Szeptember 15-én a tartalékos egység kérésére a seriff egyik helyettesét küldték Card otthonába, hogy megtudják, milyen állapotban van, de többszöri látogatás után sem találták otthon. A seriffhivatal ezt követően országos riasztást adott ki Card felkutatására, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a férfinak fegyvere van és veszélyes, ezért a rendőröknek fokozott óvatossággal kell eljárniuk.

Akkorra Card tartalékos egysége már annyira aggódott, hogy úgy döntött, elveszi tőle a hadsereg által átadott lőfegyvereket.

A hadsereg szóvivője, Ruth Castro alezredes megerősítette ezt a hírt, hozzátéve, hogy Cardot alkalmatlannak találták a katonai szolgálatra és többször megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot. 

A seriff közleménye szerint a hadsereg biztosította arról, hogy kezelik a később tömeggyilkossá váló férfi ügyét.