Izrael tüzet nyitott a gázai al-Kudsz kórház intenzív osztályára

2023.11.10. 20:03
Legalább egy ember meghalt, 28 pedig megsebesült, miután az Izraeli Védelmi Erők (IDF) mesterlövészei célba vették a Gázai övezetben lévő al-Kudsz kórházat – írja a The Guardian a Palesztin Vörös Félhold Társaság jelentése alapján.

A Palesztin Vörös Félhold Társaság közleménye szerint – amelyben az egészségügyi dolgozók és a gázai egészségügyi létesítmények védelmére szólít fel – az izraeli erők tüzet nyitottak a gázai al-Kudsz kórház intenzív osztályára.

A szervezet szerint legalább egy ember meghalt, 28 másik pedig megsebesült, miután a mesterlövészek célba vették a kórházat. A szervezet azt is közölte, hogy a sebesültek többsége gyermek volt, akik közül ketten kritikus állapotban vannak.

A The Guardian percről percre frissülő tudósításában nem sokkal ezelőtt jelent meg egy bejegyzés, amelyben arról írtak, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint a gázai kórházakat ért pusztítás egyre elviselhetetlenebbé válik.

Az ICRC figyelmeztetett, hogy a gázai egészségügyi rendszer „elérte azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút” az erőszak eszkalálódása közepette, amely súlyosan érinti az ostromlott palesztin területen működő kórházakat és mentőautókat.

William Schomburg, az ICRC gázai aldelegációjának vezetője elmondta, több ezer civil, beteg és egészségügyi dolgozó élete van veszélyben. A szervezet szerint a gyermekkórházakat sem kímélte az erőszak, beleértve a súlyosan megrongálódott al-Nasszer kórházat és az al-Rantiszi kórházat, amely kénytelen volt beszüntetni működését.

Megjegyezték, hogy Gáza legnagyobb kórházában, az al-Sifában jelenleg több ezer kitelepített család él, éppen ezért a kórházak körüli katonai műveleteknek „figyelembe kell venniük a civilek jelenlétét, akiket a nemzetközi humanitárius jog véd”.

Az Index pénteken is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, a legfontosabb történésekről percről percre frissülő cikkben számolunk be.