Tüzet nyitott a Hamász a Gázából menekülni próbáló civilekre

Háború Izrael és a Hamász között – az Index pénteki hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1772002779

A legfontosabbak

2023. november 10., 08:36
Bezárhat a gázai indonéz kórház
Index
2023.11.10. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index pénteki élő hírfolyama az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk szombaton is. Jó pihenést kívánunk!

  • „Egyre elviselhetetlenebb a gázai kórházakat ért pusztítás” – véli a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). A Palesztin Vörös Félhold Társaság jelentése szerint legalább egy ember meghalt, 28 pedig megsebesült, miután az Izraeli Védelmi Erők (IDF) mesterlövészei célba vették a Gázai övezetben lévő al-Kudsz kórház intenzív osztályát.

    További részleteket ebben a cikkben írtunk a támadásról.

  • Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását az a 26 éves izraeli fiatalember, aki pénteken mesélte el történetét az AFP francia hírügynökségnek.

    A Tel-Avivban ételfutárként dolgozó Uriel Balasz egyike volt annak a több mint háromezer embernek, aki a palesztin lakosságú Gázai övezet határához közel lévő Reim kibucban részt vett a Nova törzs elnevezésű, kétnapos technozenei fesztiválon.

    Balasz szerint reggel 6 óra körül érte őket a támadás, és a fesztivál egyik pillanatról a másikra rémálommá változott, amikor a Hamász tucatnyi rakétája átrepült a fejük felett.

    A fesztivál biztonsági szolgálata azonnal felszólította őket, hogy hagyják el a helyszínt. Barátjával együtt sikerült elbotorkálniuk az autójáig, de pár méter megtétele után támadók vették körül őket. Emiatt a mezőn próbáltak menekülni, és futás közben Balasz sok embert látott lövéstől földre esni vagy már a földön feküdni.

    Ő maga eljutott egy narancsligetig, és egy dús lombú fán húzta meg magát, majd a géppisztolyropogás elhalkulását követően tovább futott, de – további tíz túlélővel együtt – csak órákkal később tudott bezsúfolódni egy autóba, amelyben egy géppisztolyos rendőr ült elöl.

    Az izraeli rendőrség adatai szerint 260 fesztiválozó halt meg a Hamász támadásában.

  • Pénteken kora reggel „Allahu Akbar” kiáltások közepette tűzijátékkal vett célba egy lyoni középiskolát egy, mintegy tizenöt fiatalkorúból álló csoport.

    A rendőrség gyorsan közbeavatkozott, majd a járőrök megtekintették a biztonsági kamera felvételeit, melynek nyomán letartóztattak két embert.

    Az egyik szülő „háborús jelenetről” számolt be. Elmondta, hogy a tűzijáték pánikot keltett a gyerekek között, akik megdöbbentek, miközben az osztálytermek felé igyekeztek.

  • A Hamász és Izrael két túszszabadítási javaslatról tárgyal – jelentette ma a New York Times egy, a tárgyalásokról tájékoztató tisztviselőkre hivatkozva. Katar volt a fő közvetítő a tárgyalásokon, amelyben magas rangú amerikai tisztviselők is részt vesznek.

    Az egyik megvitatott javaslat szerint a Hamász elengedne 10-20 civil túszt – köztük izraeli nőket és gyerekeket, valamint külföldieket, köztük amerikaiakat – a harcok rövid szüneteltetéséért cserébe – mondta egy tisztviselő. Ezt követhetné mintegy 100 civil szabadon bocsátása, ha teljesülnek a feltételek.

    Cserébe a Hamász rövid szünetet, több humanitárius segélyt, üzemanyagot kér a kórházak számára, valamint az izraeli börtönökben lévő nők és gyermekek szabadon bocsátását. Egy tisztviselő szerint az izraeli hatóságok bizonytalanságukat fejezték ki foglyaik szabadon bocsátásával kapcsolatban.

    A Hamász és más palesztin csoportok izraeli tisztviselők szerint mintegy 240 embert tartanak túszként fogva Gázában. Ezek kevesebb mint a fele civil.

  • Felfüggesztették pénteken a külföldi útlevéllel rendelkezők és a sürgős orvosi ellátásra szoruló sérült palesztinok evakuálását a Gázai övezetből Egyiptomba – jelentette a Reuters három egyiptomi biztonsági forrásra és egy palesztin tisztviselőre hivatkozva.

    A palesztin tisztviselő és egy egyiptomi egészségügyi forrás szerint ennek az volt az oka, hogy nehézségek merültek fel az evakuálni kívánt emberek eljuttatásában a rafahi átkelőhöz.

    Több tucat külföldi útlevéllel rendelkező személy és hozzátartozóik, valamint néhány egészségügyi okokból evakuált személy lépett be Egyiptomba pénteken, mielőtt az evakuálást felfüggesztették.

  • Lezárja a rendőrség a palesztinpárti tüntetők elől a háborús halottak emlékére rendezett hétvégi megemlékezések helyszíneit London központjában.

    A Scotland Yard péntek esti figyelmeztetése szerint azonnal őrizetbe veszik a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői közül mindazokat, akik ezeken a helyszíneken – mindenekelőtt a háborúk katonaáldozatainak londoni emlékműve, a kormányzati negyed közepén emelkedő Cenotaph környékén – próbálnak gyülekezni.

    A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. A palesztinpárti tüntetések szervezői most szombatra is nagyszabású megmozdulást terveznek, annak ellenére, hogy a Scotland Yard kérte ennek a demonstrációnak az elhalasztását.

    November 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulóján ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően országszerte jelképes néma főhajtással emlékeznek meg a háborúk áldozatairól. Másnap III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök és számos más vezető közéleti személyiség koszorút helyez el a Cenotaph tövében, ezután a brit fegyveres erők több ezer veteránja tart felvonulást.

    Az eddigi palesztinpárti tüntetéseken a menet minden alkalommal ugyanerre a helyszínre érkezett, a Scotland Yard azonban pénteken közölte, hogy a hétvégére kitiltotta az emlékmű szélesebb környezetéből a demonstráció résztvevőit.

    A tájékoztatás szerint szombaton 1850, vasárnap 1375 rendőr biztosítja a megemlékező rendezvényeket; ez a szokásos létszám kétszerese. A szombati palesztinpárti tüntetés szervezői folyamatosan hangsúlyozzák, hogy tiszteletben tartják a megemlékező rendezvényeket, és a menet ezúttal messze elkerüli a belvárosi kormányzati negyedet, ehelyett a Temze túloldalán lévő amerikai nagykövetség elé vonul.

    A londoni rendőrség azonban péntek esti felhívásában közölte, hogy az amerikai és az izraeli nagykövetség körül is lezár bizonyos utcákat.

  • Ismét felbukkant a közösségi oldalakon az a videó, ami még az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus kiéleződése előtt készült.

    A felvételen katonának öltözött palesztin gyerekek láthatók, akik egy óvodai ballagási ünnepségen megmutatták a szülőknek, hogy elsajátították a városi hadviselés és a túszejtés művészetét. Emellett az izraeli civilek „elrablását” is gyakorolták.

    A gyerekek ezzel az előadással bizonyították, hogy készen állnak az általános iskolára, írja a Visegrád 24 csatorna.

  • Jonas Gahr Störe norvég kormányfő mély pesszimizmusát fejezte ki a Gázában folyó háborúval kapcsolatban – írja az MTI. A norvég NRK műsorszolgáltatónak adott interjújában azt mondta, nem lehet látni a konfliktus végét, és a Gázában lévő gyermekek szenvedésre is felhívta a figyelmet.

    Ez olyan háború, amelyet szerintem nagyon erős katonai logikával vívnak, de anélkül, hogy világos politikai elképzelés lenne arról, hogyan kellene befejezni

    – fogalmazott Störe csütörtök esti nyilatkozatában.

    Amikor pedig arról kérdezték, mit gondol arról, hogy Izrael a keskeny parti sávot bombázza, azt válaszolta: „Véleményünk szerint ez a nemzetközi háborús jog megsértése, ugyanis a civileknek joga van a védelemre”. Hozzátette, hogy a nemzetközi háborús jog minden megsértését el kell ítélni, de az, hogy háborús bűnöket követtek-e el, kérdéses, és erről bíróságoknak kell dönteniük.

    Störe hangsúlyozta, hogy a Hamász október 7-i támadásai borzalmas és igazságtalan terrorista támadások voltak civilek ellen, és Izraelnek joga van az önvédelemhez.

    Ugyanakkor kérdéses, hogy Izrael gázai akciói hosszú távon hogyan adhatnak biztonságot az államnak. „Azok a gyerekek, akik túlélik ezt a gázai poklot, nem békélnek meg a jövőben” – mondta.

  • Nemrég három repülőgép hatolt be Izrael Állam területére Libanon felől – közölte közösségi oldalán az izraeli légierő.

    Mint írták, az izraeli légvédelmi vadászgépek az egyik gépet elfogták, két másik gép az északi területen zuhant le.

    A történtek részleteit még vizsgálják.

  • A Visegrád 24 X-oldalán osztott meg egy 45 másodperces videót, amelyen az látható, hogyan próbálják meg elhagyni Gáza északi részét a civilek, és délre menekülni.

    Hozzáteszik, hogy a Hamász ezt nem hagyja, tüzet nyitott rájuk, hogy megakadályozza próbálkozásukat. „Emberi pajzsokat akarnak, hogy megvédjék őket” – teszik hozzá.

    Ugyan videót is közölt az oldal, megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk, saját felelősségre.

  • Az izraeli fegyveres erők több mint 15 ezer célpontra mértek csapást a háború kezdete óta, közölte az izraeli hadsereg. Ezen idő alatt 6000 fegyvert, köztük páncéltörő rakétákat és lőszert találtak a Gázai övezetben, tették hozzá.

    Korábban a gázai kormány médiahivatala azt közölte, hogy a háború kezdete óta mintegy 29 ezer tonna robbanóanyagot dobtak le Gázára.

    A pusztítást „példátlannak” nevezték, hozzátéve, hogy a gázai lakások több mint 50 százaléka megsérült a bombázásokban, írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • A Hamász október 7-i támadása óta 1199 bűncselekményt regisztrált a berlini rendőrség a gázai konfliktussal összefüggésben.

    A bűncselekmények többsége kisebb jogsértés vagy anyagi károkozás: az elkövetők politikai szlogeneket festettek házfalakra és ellenállást tanúsítottak a rendőrséggel szemben a tüntetéseken – szerepel a dpa hírügynökségnek eljuttatott hivatalos jelentésben.

    Az épületkárok harmadát palesztinpárti vagy Izrael-ellenes falfestések vagy graffitik okozták, köztük olyanok, amelyek szerint a palesztinok népirtás áldozatai.

    A hatóságok 345 erőszakcselekményt regisztráltak, köztük a hatósággal való szembeszegülés 201 esetét és 50 támadó incidenst. Ezek többsége a palesztin csoportok által szervezett megmozdulásokon történt. A rendőrség továbbá 93 gyűlöletkeltő, 21 kényszerítő és fenyegető incidenst is regisztrált, írja az MTI.

    A Hamász iszlamista terroriszervezet október 7-i támadása óta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) a közel-keleti konfliktussal összefüggésben több mint 2600 bűncselekményt regisztrált országszerte. Ezek a berlini esetekhez hasonlóan többnyire rongálás, gyűlöletkeltés és a rendőrökkel szembeni ellenállás esetei.

  • A Palesztin Vörös Félhold „heves összecsapásokról” számolt be a Gázavárostól délre fekvő al-Kudsz kórházból.

    Az intenzív összecsapásokban a mesterlövészek tüzet nyitottak az al-Kudsz kórházra, sérüléseket okozva a civilek között

    – közölte a segélyszervezet péntek délután, erről a Sky News adott hírt.

  • Amerikai és indiai vezető diplomaták és védelmi illetékesek az indiai-csendes-óceáni térséggel, Kínával és az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos biztonsági helyzetről tárgyaltak pénteken Újdelhiben – írja az MTI.

    Az Egyesült Államok és India minden szinten elmélyíti a kapcsolatát és az együttműködését, a védelmi technológiáktól egészen a személyes kötelékekig, és emellett közös diplomáciai úton megpróbálunk előrelépni egy olyan indiai-csendes-óceáni régió létrehozásáért, amely szabad, nyitott, virágzó és rugalmasan ellenálló

    – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a találkozón.

    A külügyminiszter azt is kifejtette, hogy a két fél megtárgyalta a közel-keleti harcok legégetőbb kérdéseit is.

    „Nagyra értékeljük a tényt, hogy India a kezdetektől fogva erősen elítéli az október 7-i támadásokat, és ahogyan arra a közösen kiadott közleményünk is tisztán rávilágít; India és az Egyesült Államok Izrael mellett áll a terroristákkal szemben” – mondta Blinken.

    Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter hozzátette, hogy India mindig is szószólója volt a közel-keleti harcok befejezését segítő közvetlen tárgyalásoknak, hogy létre jöhessen a szuverén és független palesztin állam, amely békében él Izraellel.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az észak-atlanti katonai szövetség számára nem jelent problémát, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kapcsolatot tart a Hamásszal – nyilatkozta Stoltenberg a dpa német hírügynökségnek adott interjúban.

    Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk

    – jelentette ki Stoltenberg, aki szerint az izraeli–palesztin konfliktus körül tapasztalható nyilvánvaló véleménykülönbségek ellenére a szövetségben a legtöbb alapelvet illetően egyetértés van, ugyanakkor a 31 tagú katonai szövetség megosztottságát tükrözi, hogy a gázai tűzszünetre felszólító határozatról eltérően szavaztak az államok képviselői az ENSZ közgyűlésében.

    Az MTI szerint a főtitkár leszögezte, a török elnök Hamásszal kapcsolatos megjegyzései nem befolyásolják a szervezet tevékenységét, mert a NATO soha nem játszott és feltehetőleg nem is fog szerepet vállalni ebben a konkrét konfliktusban, és nem is keresi az erre szolgáló alkalmat. A főtitkár emellett arra emlékeztetett: a szövetség legfőbb feladata a tagállamok területének megvédése.

    Stoltenberg ugyanakkor hozzátette, hogy a legfontosabb most a konfliktus kiszélesedésének megelőzése.

  • Az Európai Unió az elkövetkező napokban humanitárius légi hídján keresztül hat újabb járatot indít a gázaiak megsegítésére – közölte pénteken az Európai Bizottság az MTI szerint.

    Két járat az olaszországi Brindisiből pénteken és szombaton indul el 55 tonna, az EU által adományozott segéllyel. A szállítmány mobil raktáregységet, hűtőket és más olyan cikkeket tartalmaz, amelyek növelik a humanitárius szervezetek kapacitását, hogy hatékonyabb segítséget nyújthassanak a gázaiaknak. Jövő héten további három járat indul Bukarestből, amelyek a Románia által adományozott sátrakat és matracokat szállítják.

    Egy további repülőgép még ebben a hónapban indul a belgiumi Oostendéből, és az ENSZ-ügynökségek, valamint más humanitárius partnerek szállítmányait szállítja. Ezekkel együtt az elmúlt hetekben összesen 14, az EU által koordinált légihíd-járat indult, és több mint 550 tonna, a gázai lakosságnak szánt segélyt szállítottak Egyiptomba.

    Az Európai Unió mindig is a palesztin nép legnagyobb nemzetközi adományozója volt. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a gázai nép humanitárius szükségleteinek kielégítése mellett. Ezért szervezünk több segélyjáratot, hogy minél több civilhez eljusson a segítség. Ugyanakkor dolgozunk kiegészítő útvonalakon, például tengeri humanitárius folyosó létrehozásán

    – mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

  • Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője elmondta, a meggyilkoltak között voltak „szülők, tanárok, ápolók, és orvosok is”.

    Panaszkodtak arra is, hogy a Gázába érkező segélyek túl lassan haladnak. Csütörtökön mindössze 65, élelmiszert, gyógyszert, higiéniai eszközöket és vizet szállító teherautó haladt át Egyiptomból a Gázai övezetbe – írja a Sky News.

    Jelen pillanatban nem tudunk északra hajtani, ami természetesen mélységesen frusztráló, mert tudjuk, hogy több százezer ember maradt északon

    – mondta Jens Laerke, az ENSZ OCHA szóvivője.

    Ha van ma pokol a földön, akkor az Gáza északi része

    – mondta.

    „Nappal a félelem, éjjel a sötétség az élet, és mit mondasz a gyerekeidnek egy ilyen helyzetben, szinte felfoghatatlan számukra, hogy a tűz, amit az égen látnak, azért van, hogy megölje őket” – tette hozzá.

  • Az izraeli védelmi erők további 41 embert tartóztattak le Ciszjordániában az éjszakai razziák során – írja a Sky News.

    Az IDF, a Shin Bet és az MGB erői 41 körözött személyt tartóztattak le csütörtök este, akik közül tizennégyen a Hamász terroristái – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

    Az IDF egy felvételt is megosztott a rajtaütésekről.

  • Tel-Aviv térségére nagy rakétatüzet lőttek. Kedd este óta először vették célba a régiót − írja a The Times of Israel.

    A Hamász vállalta a felelősséget.

    Tel-Avivban és a környező településeken megszólaltak a figyelmeztető szirénák. Sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés.

  • Páncéltörő irányított rakétát lőttek ki Libanonból az izraeli hadsereg egyik határ menti állására Menara északi település közelében − írja a The Times of Israel.

    Az izraeli csapatok tüzérségi lövésekkel válaszoltak.

    Az Izraeli Védelmi Erők nem adtak azonnal tájékoztatást a támadás esetleges sérültjeiről. A Hezbollah az elmúlt hetekben több tucat rakétatámadást hajtott végre Észak-Izrael ellen.

  • Mahmúd Abbász palesztin elnök elmondta, hogy a hatóság szívesen átveszi a Hamásztól az övezet irányítását Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem és Gáza átfogó politikai megoldásának részeként − írja a Sky News.

    A Hamász 2007-ben erőszakos összecsapások után vette át a hatalmat a Fatah párttól, amely a Palesztin Hatóságot irányítja.

    A Hamász azóta is kormányon van, irányítja a közszolgálatot, és ellátja az olyan állami funkciókat, mint az egészségügy és a csatornázás.

  • Az ostromlott Gázában rekedt segélyszervezetek munkatársai félnek az izraeli bombázástól, ráadásul rendkívüli nehézségekkel küzdenek az élelem, a víz és az egyre fogyatkozó orvosi ellátás miatt – mondta csütörtökön egy humanitárius szervezet tisztviselője a CNN-nek.

    Kate Phillips-Barrasso, a Mercy Corps globális politikáért és érdekképviseletért felelős alelnöke elmondta, hogy a segélyszervezet hetven gázai alkalmazottját költöztették el, családtagjaik pedig vagy meghaltak, vagy súlyos sérüléseket szenvedtek az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktusban.

    A legrosszabbtól tartanak gázai kollégáink

    – figyelmeztetett Phillips-Barrasso.

    A segélyszervezetek már többször figyelmeztettek, hogy a létfontosságú készletek, köztük a víz hiánya hozzájárul a gázai humanitárius katasztrófához.

    Volt, aki 22 órát állt sorba ivóvízért

    Az alelnök arról is beszámolt, volt olyan, hogy egy személy csaknem 22 órát állt sorban ivóvízért.

    A Mercy Corps gyűjti az első kézből származó beszámolókat a palesztin civilektől, akik már egy hónapja élnek a háborús körülmények között.

    Egy nő azt mesélte, hogy éjszakánként megpróbálják kitalálni, melyik szoba a legbiztonságosabb, azután idős anyja is befekszik az ágyukba, hogy ha találat éri őket, együtt haljanak meg. Ha el is alszanak, a robbanások felébresztik őket éjszaka – mondta el a nő a segélyszervezetnek.

    Amit ti a közösségi médiában és a tévében láttok, az valójában a valóság két százaléka. Mi itt haldoklunk. Ha fizikailag nem is halunk meg, belül halottak vagyunk

    – hívta fel a figyelmet az állapotukra.

  • Az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője szerint ismét megnyílt egy humanitárius folyosó a Gázai övezet északi részén élő, délre menekülni kívánó civilek számára − írja a Sky News.

    Avichay Adraee már a hatodik egymást követő napon közölte, hogy a Szalah al-Dín úton, amely az enklávé északi és déli részéből vezet, helyi idő szerint 10 és 14 óra között biztonságosan lehet közlekedni.

    A Gázai övezet északi területe heves harci övezetnek számít, és az idő fogytán van az evakuálásra

    − mondta.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök megbeszélést tartott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a Gázába tartó segélyszállító teherautók napi számának legalább 500-ra való növeléséről az amerikai külügyminiszter ankarai látogatásakor − írja a BBC.

    Erdogan elmondta, hogy Blinken pozitívan fogadta a javaslatot.

    Törökország ígéretet tett arra, hogy más országokkal együttműködve mentőautókat, élelmiszert, vizet és gyógyszereket biztosít. Azt is felajánlották, hogy török kórházakba szállítják a sérült palesztinokat és a krónikus betegeket.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy nem vette célba az indonéziai kórházat, ahonnan korábban robbanásokról érkeztek jelentések − írja a Sky News.

    Az IDF nem vesz célba civileket, és a nemzetközi joggal összhangban működik

    − mondták.

  • Mintegy 699 külföldi állampolgár érkezett Egyiptomba csütörtökön, miután kiürítették Gázát a rafahi határátkelőn keresztül – közölte az egyiptomi határrendészet a CNN-nel

    Az összesítése szerint ezzel több mint 2000-re emelkedett az evakuált külföldi állampolgárok száma.

    Csütörtökön 80 ezer ember menekült el Gáza északi részéből egy evakuációs folyosón keresztül – közölte az izraeli kormány. 

  • Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk felszólította Izraelt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket a ciszjordániai palesztinok védelme érdekében − írja a The Guardian.

    Sürgősen felszólítom továbbá az izraeli hatóságokat, hogy tegyenek azonnali intézkedéseket, tegyenek lépéseket a ciszjordániai palesztinok védelmének biztosítására, akiket az izraeli erők és telepesek nap mint nap erőszakkal, rossz bánásmóddal, letartóztatásokkal, kilakoltatásokkal, megfélemlítéssel és megalázással sújtanak

    − mondta Türk.

    A felhívás egy nappal azután hangzott el, hogy az izraeli védelmi erők 18 palesztint megöltek és legalább 20 másikat megsebesítettek a megszállt Ciszjordániában lévő Dzsenín város és menekülttábora elleni támadásban.

    Az izraeli hadsereg közölte, hogy terrorellenes rajtaütéseket hajtott végre Dzsenínben.

  • Miközben Szíria és Izrael között nő a feszültség, az iráni helyzet még nagyobb aggodalomra ad okot a Közel-Keleten − írja a Sky News.

    Egy iráni lap cikke azt állítja, hogy az ország külügyminisztere azt mondta katari kollégájának, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjesztése elkerülhetetlen. Irán a Hamász terrorszervezet legnagyobb támogatója. A korábbi években fegyverekkel és kiképzéssel is ellátta a harcosait.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint éjszaka csapásokat hajtottak végre szíriai területen − írja a Sky News.

    Közölték, hogy ez válasz a csütörtöki azonosítatlan dróntámadásra, melyet egy iskola ellen hajtottak végre.

    Az IDF nem közölt részleteket a csapás helyéről, súlyosságáról vagy sikeréről.