18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megkéselték a börtönben a George Floyd meggyilkolásáért elítélt rendőrtisztet

2023.11.25. 06:49 Módosítva: 2023.11.25. 06:53
Egy arizonai szövetségi börtönben megtámadták és megkéselték a George Floyd meggyilkolásáért elítélt egykori rendőrt, Derek Chauvint. A börtön alkalmazottjainak életmentő intézkedéseket kellett végrehajtaniuk, Chauvint kórházba szállították.

Bántalmazták a börtönben Derek Chauvint, azt a volt minneapolisi rendőrt, akit George Floyd 2020-as meggyilkolásáért ítéltek el. A férfi állapota stabil, de kórházba kellett vinni őt – írja a CNN az arizonai Büntetés-végrehajtási Hivatal megerősítő információira hivatkozva. 

Chauvint jelenleg a közepesen szigorúként számontartott tucsoni büntetés-végrehajtási intézményben tartják fogva.  A hivatal közleményéből kiderül, hogy a börtön alkalmazottjainak életmentő intézkedéseket kellett végrehajtaniuk. A The Guardian szerint a volt rendőrt egy másik rab késelte meg, súlyos sebeket okozva ezzel.

Derek Chauvin
Derek Chauvin
Fotó: Pool / Reuters

Az arizonai szövetségi börtönben történt bántalmazásáról szóló jelentésre az FBI phoenixi és minneapolisi irodái is reagáltak, és megerősítették a támadásról szóló információkat, de egyelőre még nem azonosították a bántalmazót.

A lapnak Chauvin ügyvédje, Greg Erickson is nyilatkozott, aki még az esetet alátámasztó információk beszerzésén dolgozik. 

Gyilkosság és erőszakhullám

Ahogyan arról az Index is beszámolt, korábban 270 hónap börtönre – 22 és fél évre – ítélték Derek Chauvin volt minneapolisi rendőrt, aki 2020. május 25-én intézkedés közben végzett egy fekete férfival, George Floyddal. 

Chauvin és három másik rendőr este nyolc óra után azzal a gyanúval igazoltatta George Floydot, hogy a fekete férfi hamis bankjeggyel fizetett cigarettáért egy boltban.

George Floydot némi huzavona után megbilincselve a hasára fektették, az igazoltatás közben érkező Derek Chauvin pedig 9 perc 29 másodpercen át térdelt a nyakán.

Eközben a fekete férfi többször jelezte, hogy nem kap levegőt. Ezek után, mint ismert, Floyd halála Egyesült Államok-szerte hatalmas tiltakozásokat és zavargásokat váltott ki a színes bőrű emberekkel, különösen az Amerikában élő afroamerikaiakkal való hatósági bánásmód miatt.

Derek Chauvint az Egyesült Államokban használt kategóriák szerint másod- és harmadrendbeli gyilkosságban (second-degree unintentional murder, third-degree murder), illetve másodrendbeli emberölés (second-degree manslaughter)  elkövetésében találták bűnösnek. 

A hét elején egyébként az amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította Chauvin fellebbezését az állami ítéletével kapcsolatban, miután az egykori rendőrtiszt azzal érvelt, hogy nem biztosították számára a tisztességes tárgyalás lehetőségét.