Megrázó találkozások a Gázából kiszabadult izraeli túszok érkezése után

2023-11-25T140432Z 289716646 RC2BK4A7QYYE RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2023.11.25. 15:26
A Hamász kislányokat, kisfiúkat és időseket engedett szabadon a tűzszüneti megállapodás keretében. Az újraegyesülő családokról készült felvételek egyszerre megrázóak és meghatóak. Összeszedtük azokat a történeteket, amelyek ismertté váltak a túszok szabadon bocsátását követően.

„Azt álmodtam, hogy hazajöttünk” – mondta Raz Asher, a Hamász által szabadon engedett négyéves kislány az édesapjának, akit édesanyjával és kétéves húgával együtt raboltak el a terroristák a Nir Oz kibucból.

Az álmod valóra vált

– válaszolta a kislánynak az édesapja, akit csak azért nem öltek meg vagy raboltak el a terroristák, mert nem tartott családjával a kibucba, és az Izrael középső részén található otthonukban maradt. A férfi a terrortámadás kellős közepén vesztette el a telefonos kapcsolatot feleségével. Később a közösségi médiában látott egy felvételt arról, ahogyan a fegyveresek elrabolják és Gázába viszik két lányát és a feleségét. Jelenleg mind a hárman kórházban, a beszámolók szerint jó állapotban vannak

A kilencéves izraeli kisfiút, Ohad Mundert több mint hat héttel ezelőtt rabolta el a Hamász. Munder szintén egyike azoknak a túszoknak, akiket a terrorszervet szabadon bocsátott a négynapos tűzszüneti megállapodás keretében. Az izraeli Schneider Gyermekgyógyászati Központ által közzétett megható felvételeken az látható, amint a fiú végigrohan a folyosón, hogy végre megölelje édesapját.

Ohad Munder a családtagjaival, miután visszatért Izraelbe 2023. november 25-én
Ohad Munder a családtagjaival, miután visszatért Izraelbe 2023. november 25-én
Fotó: Schneider Children's Medical Center

Ohad Munder édesanyját, a tanítónő Kerent is túszul ejtette a Hamász, amikor kisfiával a nagymamát, Ruthyt látogatták meg. Mindhármukat foglyul ejtette a terrorszervezet. Ohad nagypapája pedig még jelenleg is fogságban van – írja a Sky News

„Még nem látjuk a napot”

A 85 éves Yaffa Adar is egyike azoknak, akiket a megállapodásnak megfelelően a Hamász szabadon bocsátott. Az asszony unokái egy videót tettek közzé, amelyben azt követelik, hogy az összes túszt engedje el a terrorszervezet. 

A nő unokája, Orian Adar azt mondta, hogy a család nagyon izgatott, és örülnek, hogy végre láthatják Adart, és megköszönte Izrael népének, hogy segítettek a nő szabadon engedésében. 

Arra kérünk mindenkit, hogy ne feledje, még nem látjuk a napot, mert még sokan vannak fogságban

– fogalmazott. Orian Adarról elsőként láttak napvilágot olyan felvételek, amelyeken az elrablását követő pillanatok láthatóak. A Hamász terroristái egy golfkocsin szállították az asszonyt. 

A Katar közvetítése révén létrejött tűzszüneti megállapodás értelmében összesen 50 túszt bocsát szabadon a terrorszervezet. Pénteken 24 túszt engedett szabadon a Hamász a rafahi határátkelőn keresztül

Magyar túszt is szabadon engedhetnek

A pénteken életbe lépett humanitárius tűzszünet idején négy csoportot engednek el a terroristák, a csoportokban lehetnek magyar túszok. Jelenleg öt magyar várja, hogy hazatérhessen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán arról írt, hogy a kormány csak akkor tud információkkal szolgálni a Gázai övezetben kialakult konfliktusban érintett magyar túszokról, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat.

A tárcavezető leszögezte: sokan érdeklődnek, és sokan követik aggodalommal a közel-keleti helyzet miatt kialakult túszhelyzetet.

Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszter kollégával folyamatosan kapcsolatban vagyok. A katariak mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több túsz és minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát

– jegyezte meg Szijjártó Péter, aki hozzátette: mindenkinek a megértését és a türelmét kéri, hiszen itt emberéletekről, törékeny megállapodásokról, válságos helyzetről van szó, így csak akkor tudnak a túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat.

(Borítókép: Aviv Asher és nővére, Raz Asher és anyja, Doron ölelik egymást, amikor találkoznak Yoni Razzel, valamint Aviv apjával és Doron férjével, miután visszatértek Izraelbe 2023. november 25-én. Fotó: Schneider Children's Medical Center Spokesperson / Handout / Reuters)