18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hosszú gyógyulási folyamat vár az elrabolt izraeli–magyar kislányokra

2023.11.28. 08:13
Volt férje és annak párja vigyázott arra a két magyar származású kislányra, akit elraboltak a Hamász terroristái októberben és szabadon engedtek szombaton. Édesanyjuk sokáig csak arról tudott, hogy a gyerekek apját és élettársát megölték, így már kezdte elveszíteni a reményt, hogy élnek a lányai.

Bejárták a világsajtót azok a szívszorító felvételek, amelyeken a magyar származású izraeli anya, Majan Zin újra magához öleli lányait, akiket a Hamász terroristái raboltak el októberben, majd engedtek szabadon 51 nap után szombaton.

A gyerekek nem sérültek meg, de anyjuk szerint sok idő kell, mire feldolgozzák a történteket, erről beszélt egy interjúban, amit az RTL Híradó közölt. 

Az izraeli–magyar kettős állampolgárságú anya gyerekei éppen a Gázai övezettől alig egy kilométerre fekvő Nahal Oz kibucban voltak apjuknál és a férfi új párjánál, amikor a Hamász terrorszervezet október 7-én támadást indított az ország ellen. Mindannyiukat Gázába hurcolták.

Megrázó felvételt is készítettek a halálra rémült párról és a férfi lányairól: a terroristák élőben közvetítették a túszdrámát. A felvételen látszik, ahogy a fegyveresek kiabálva utasítják a vérző lábú apát és a gyerekeket, akik mozdulni sem mernek. A gyerekek anyja azt mondta, sírva nézte végig a videót. 

Szörnyű volt látni, ahogyan az ártatlan lányaim, akik semmi rosszat nem tettek, rettegnek, aggódnak. A volt férjem láthatóan megsebesült, mégis próbálja óvni a lányait

– idézte fel. 

A nő csak később tudta meg, hogy volt férjét és párját is megölték a terroristák, lányairól azonban nem hallott.

Már kezdett belefáradni a küzdelembe, hogy visszakapja lányait, amikor az Izraellel kötött megállapodás alapján a terroristák elengedték a nőket és a gyerekeket, köztük a 8 éves Elát és 15 éves nővérét, Dafnát. A nemzetközi Vöröskereszt munkatársai fogadták őket szombat este: ekkor készült a megrendítő videó, amint magához szorítja őket egy Tel-Aviv melletti katonai bázison. 

Az anya később egy izraeli portálnak úgy nyilatkozott:

A lányok most új és nehéz helyzetbe kerülnek, és elkezdődik egy gyógyulási időszak, ami sok időbe telik.

A lányokon kívül még egy izraeli–magyar kettős állampolgárságú nőt engedtek el a terroristák szombaton.