18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egyre több halálos áldozata van az indonéziai nagy vulkánkitörésnek

2023.12.05. 14:51
Legkevesebb 22 ember meghalt, egyet pedig még mindig keresnek a mentőcsapatok, miután vasárnap kitört a Marapi vulkán az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban – közölték a helyi hatóságok kedden.

Ahogy az Index beszámolt róla, vasárnap kitört az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott.

A kitörés időpontjában körülbelül 70 túrázó volt a tűzhányón, ezért mentőegység indult a vulkánhoz, hogy biztonságos helyre vigye őket.

A vasárnapi kitörés után több mint 50 hegymászót és túrázót mentettek ki.

Hétfőn írtunk arról, hogy a kitörésnek legalább 11 halálos áldozata biztosan volt, és a veszélyek miatt felfüggesztették a keresést. Azóta, a legfrissebb adatok szerint már 22 halálos áldozatról tudnak a hatóságok, és mindössze egyetlen ember túlélésére van némi reményt. 

Továbbra is aktív a tűzhányó

Hétfőn és kedden újabb kitörések még több forró hamut lövelltek 800 méteres magasságba, ami miatt romlottak a látási viszonyok és ideiglenesen le kellett állítani a kutató és mentőakciót – adta hírül az MTI Abdul Malik, a kutató és mentő ügynökség vezetőjének nyilatkozatát.

A hegymászó, akit még mindig keresnek, feltehetően szintén meghalt, mert nagyon közel volt a kitörés helyszínéhez – mondta Nyugat-Szumátra rendőrfőnök-helyettese.

A helyi katasztrófavédelem szerint a 2981 méter magas Marapinál hónapok óta megnövekedett tevékenységet észleltek, a vasárnapi kitörés pedig öt percen át tartott. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a hegy környékét.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, ahol rengeteg az aktív tűzhányó; csak Indonéziában több mint 120 aktív vulkán található.

A Marapi az egyik legaktívabb vulkán Szumátra szigetén, legnagyobb kitörése 1979 áprilisában volt, akkor 60 ember halt meg.